24.02.2012 13:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

In prenosnik je tablica postala

Vsestranski prenosnik IdeaPad YOGA bo na voljo v drugi polovici leta 2012.
Vsestranski prenosnik IdeaPad YOGA bo na voljo v drugi polovici leta 2012.

Uporabniki bodo v prihodnosti od računalnikov zahtevali funkcionalnost, preglednost in enostavnost uporabe. Računalniki bodo morali biti čim bolj vsetranski, dostopni tudi tistim z nekoliko manj (ali nič) računalniškega znanja. Prav enostavnost, eleganca in zanesljivost so razlogi za velik uspeh tabličnih računalnikov, ki pa jim kljub veliki priljubljenosti očitno še vedno nekaj primanjkuje. Navdahnjeni z oblikovalskim konceptom Korejca Jay Hyun Kima, ki se je nekoliko poigral in ustvaril konceptualni model kmalu prihajajočih konvertibilnih (hibridnih) ultra prenosnikov, smo se spomnili zgodbe, ki jo imamo na jeziku že nekaj časa. V zadnjem obdobju smo se pogovarjali z veliko IT strokovnjaki, novinarji, podjetji in vsemi tistimi, ki uporabljajo nove tehnologije ali celo od njih živijo, glavna tema oziroma vprašanje pa je bilo bolj ali manj isto – tablica ali prenosni računalnik. Kateri od njihu je torej bolj uporaben? Mnenja so si precej različna, vsaka od teh naprav pa ima svoje prednosti in slabosti.

Prenosnik vs. tablica

Osebno smo na strani prenosnih računalnikov, saj smo mnenja, da so tablice še vedno na nivoju zmogljivejših multimedijskih “igrač”, čeprav nas bi nekateri ob takšnem mnenju najraje kar pokopali. Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja, zato za primerjavo vzemimo še en primer. Nedavno smo v katalogu nekega slovenskega podjetja (v tem trenutku ga ne bomo poimenovali) zasledili »bohotenje« tabličnega računalnika in prenosnika z ramo ob rami. Cena tablice je znašala 500 evrov, medtem ko je prenosnik stal le 400 evrov. Kaj bi kupili v takšnem primeru? Naš odgovor verjetno že veste; no, vseeno vam bomo svetovali, da kupite tisto napravo, ki jo najbolj potrebujete in bo v največji meri odgovorila na vaše računalniške potrebe.

Tablični računalniki so zabavni, imajo zaslon občutljiv na dotik, ki je v povprečju velikosti od 7 do 10 palcev (no, obstajajo tudi manjši), po večini delujejo na operacijskem sistemu Android ali iOS (no, morda tudi kakšnem drugem), z njimi pa lahko tudi opravljamo mobilne pogovore, koristimo navigacijo in še mnogo drugega. Največja pomanjkljivost tabličnih računalnikov je prav gotovo odsotnost fizične tipkovnice. Na drugi strani ima prenosnik tipkovnico, operacijski sistem Windows (ali Linux, ali OS X), veliko večji zaslon, vendar pa pri njem ne bomo našli (no, vsaj v večini primerov) zaslona občutljivega na dotik in komunikacijskega modula. Obstajajo torej plusi in minusi na obeh straneh. Veliko tabličnih računalnikov ponuja možnost spajanja s priklopno postajo “docking station” in tipkovnico ter dodatnimi vhodi in izhodi, na drugi strani pa že obstajajo prenosni računalniki z vrtljivimi zasloni občutljivimi na dotik in komunikacijskimi moduli, v katere lahko vstavimo SIM kartico. Za vse te funkcionalnosti je seveda potrebno doplačati, cena pa je odvisna od posameznega proizvajalca. To je le nekaj naših razmišljanj, s katerimi se lahko strinjate ali pa tudi ne. Tisto kar vidimo v konceptu oblikovalca Jay Hyun Kima je nekaj, kar bi lahko “uničilo” tablične računalnike, oziroma tablične računalnike spremenilo v prenosne in obratno. Vrtljivi zasloni občutljivi na dotik bi bili pač v kombinaciji z novim operacijskim sistemom Windows 8 bržkone smrtonosna kombinacija.

Vse-v-enem je “in”
Dejstvo je, da uporabniki iščejo napravo, ki lahko zadovolji več potreb hkrati, obenem pa je enostavna, hitra in praktična. Za primerjavo vzemimo sodobne večfunkcijske naprave. Včasih smo morali skener, kopirni stroj in faks napravo kupiti ločeno, medtem ko lahko danes naprave združene v eno kupimo veliko ceneje. Enako je tudi pri mobilnih napravah (ki ne potrebujejo biti niti pametne), saj nam te poleg telefoniranja omogočajo tudi poslušanje radia, predvajanje mp3 datotek, fotografiranje, zajemanje videa itd. Podobna združevalna revolucija se pričakuje tudi na trgu tabličnih računalnikov, prenosnikov in netbookov, kjer bo z eno napravo mogoče nadomestiti vse obstoječe. Nekaj podobnega Apple načrtuje za trg namiznih računalnikov. Govora je o tako imenovanem iMac Touchu, za katerega naj bi Apple že patentiral sistem, ki bo omogočal enostavno preklapljanje računalnika iz navpičnega v vodoraven položaj. Tako bi dobili nekakšno kombinacijo tablice in osebnega računalnika, ki bi odgovarjala na različne uporabnikove potrebe. Vse novice v zvezi z novim operacijskim sistemom OS X Mountain Lion kažejo na to, da se pri Applu že pripravljajo na spoj omenjenih tehnologij, s čimer bomo kmalu priča nekakšnemu superračunalniku 21. stoletja: enostavnemu, nevsiljivemu ter predvsem uporabnemu. Morda se motimo, morda spet ne, skratka čez eno leto nas pocukajte za rokav in nam sporočite, ali smo imeli prav. Tako kot je že v navadi, bodo pot razvoja tlakovala tehnološko napredna podjetja, medtem ko bodo kupci tisti, ki bodo usmerjali (ne)prodajo določenih izdelkov.


Prijavi napako v članku