Računalništvo, telefonija
09.03.2017 06:14
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CIA uporablja trojance in prisluškuje preko pametnih televizorjev

CIA uporablja trojance in prisluškuje preko pametnih televizorjev
CIA uporablja trojance in prisluškuje preko pametnih televizorjev

Spletna stran Wikileaks ne neha polniti medijskih vsebin. Nedavno pa je še posebej presenetila z objavo paketa dokumentov Vault 7, ki vsebuje več kot 8.700 tajnih dokumentov ameriške varnostno-obveščevalne službe Cia (Central Intelligence Agency). Dokumenti Cio postavljajo v nezavidljiv položaj, saj natančno prikazujejo in opisujejo orodja in postopke za vdore v računalniške in druge sisteme, prestrezanje podatkov in prisluškovanje na daljavo. Poleg tega pa tudi natančno opisujejo sodelovanje ameriške varnostno-obveščevalne službe z britanskimi obveščevalci.

Iz objavljenih tajnih dokumentov Cie je razvidno, da njeni agenti za pridobitev informacij o osumljencih uporabljajo bogato paleto škodljive programske opreme, pred njimi pa niso varni niti pametni televizorji. Poleg tega lahko agenti Cie brez težav vdirajo v vse pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android in iOS, ki niso bili posodobljeni, izkoriščajo ranljivosti v operacijskem sistemu Windows in celo prikrito prisluškujejo pogovorom, ki jih uporabniki opravljajo s programsko opremo Skype.

Objavljeni dokumenti tako pravzaprav prikazujejo, da težavo pri varovanju zasebnosti dejansko povzročajo naprave, ki so ranljive oziroma se ne posodabljajo. Najbolj na udaru so uporabniki pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, saj za večino uporabnikov nadgradnje oziroma posodobitve sploh niso na voljo, pa čeprav gre za relativno nove naprave. Povsem enako seveda drži tudi za uporabnike operacijskih sistemov Windows in iOS, ki svojih naprav ne posodabljajo pravočasno oziroma jih iz takšnih ali drugačnih razlogov sploh ne posodabljajo. Spletna stran Wikileaks je ob tem že sporočila, da je paket dokumentov Vault 7 zgolj prvi del dokumentov in da jih lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo še bistveno več.


Prijavi napako v članku