Telefoni
30.12.2015 11:03
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vodja oblikovanja pri Googlu o Applu in prihodnosti pametnih telefonov

Android 6.0 Marshmallow naj bi bil na voljo za prenos že jeseni.
Android 6.0 Marshmallow naj bi bil na voljo za prenos že jeseni.

Zanimiv pogovor se je odvil med ameriškim Wired in vodjem oblikovanja pri podjetju Google. Matias Duarte je v Googlu relativno kratek čas vendar pa je odgovoren za oblikovno prenovo, ki jo je podjetje izvedlo na mobilnem operacijskem sistemu Android. Tako imenovani Material Design je neposredna posledica novega pogleda Googla na oblikovanje, ki se je do takrat obravnavalo kot sekundarni element a je postalo jasno, da je na prvem mestu.

Duarte je veliko pozornosti namenil pametnim telefonom in prihodnosti. Po njegovem mnenju se nahajamo na točki, ko se bodo pri pametnih telefonih znova začele odvijati večje oblikovne spremembe. Temelji na katerih so oblikovani pametni telefoni so po njegovem mnenju stari že 30 let in čas je za novosti. Kot primer navaja klasične prenosne računalnike. Po večih desetletjih več ali manj podobnih oblik se celotna tehnološka industrija že več let trudi zamenjati prenosnike z nečim novim. V tem trenutku predstavljajo najboljši alternativo tablice vendar pa je vprašanje ali ne gre v primeru najnovejših modelov kot je iPad Pro ali Microsoft Surface 4 zgolj za drugačno obliko prenosnika in ne nekaj kar bi lahko predstavljalo naslednji korak pri oblikovanju prenosnega računalnika.

Seveda se pri napovedovanju prihodnosti pametnih telefonov ni bilo možno izogniti applovemu iPhone. Duarte priznava, da je iPhone tista naprava, ki je določila nov standard pri pametnih telefonih. Do takrat namreč ni bilo jasno kakšna naprava naj bo pametni telefon saj so na trgu dominirala podjetja kot sta BlackBerry s svojo fizično tipkovnico in Nokia s svojim značilnim oblikovnim slogom mobilnih telefonov. Apple je povsem spremenil in na novo redefiniral panogo.

Vendar pa je, po osmih letih od prve predstavitve iPhona, po njegovem mnenju čas za nekaj novega. Applov operacijski sistem se vizualni naj nebi spremenil veliko. Uporabniki še vedno upravljajo z aplikacijami, ki so postavljane na povsem enak način kot so bile leta 2007 in to naj bi bila glavna težava. Duarte namreč poudarja, da je uporabniški vmesnik iOS pametnih naprav zastarel in je čas za nekaj novega. Kaj točno ni razkril vendar pa se z veliko verjetnostjo pri Googlu tega lotevajo.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku