Računalništvo, telefonija
28.07.2020 18:00
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Voditelji najmočnejših korporacij na svetu, kot so Apple, Amazon in Google, bodo stopili pred Kongres.

Voditelji najmočnejših korporacij na svetu, kot so Apple, Amazon in Google, bodo stopili pred Kongres. Kaj lahko pričakujemo od zaslišanja in zakaj je to sploh pomembno?
Voditelji najmočnejših korporacij na svetu, kot so Apple, Amazon in Google, bodo stopili pred Kongres. Kaj lahko pričakujemo od zaslišanja in zakaj je to sploh pomembno?

Danes, 28. julija, bo kongres Združenih držav Amerike zaslišal glavnega izvršnega direktorja Amazona, Jeffa Bezosa, Sundarja Pichaija, glavnega izvršnega direktorja Googla in Alphabeta, Facebookovega Marka Zuckerberga in Applovega prvega moža Tima Cooka. Gre za eno pomembnejših dejanj v letni kongresni preiskavi trga spletne konkurence. Za vas smo pripravili kratek povzetek vsega, kar moramo o dotični zadevi vedeti, zakaj je ta pomembna in kaj lahko pričakujemo od zaslišanja.

Kaj je bistvo celotne zadeve?

Trenutno poteka preiskava podjetij Amazon, Google, Apple in Facebook, ki naj bi se posluževali določenih poslovnih praks, ki kršijo konkurenčna pravila v ZDA. Ameriško pravosodno ministrstvo je zato sprožilo protimonopolno preiskavo, saj naj bi dotične korporacije skušale držati monopol na trgu. Takšne in podobno protimonopolne tožbe in preiskave imajo v ZDA že dolgo zgodovino, pomebno pa vplivajo na to, da velika podjetja – naftna, finančna ipd. – ne bi postala premočna. Zakoni, ki v ZDA prav tako veljajo že leta, pa niso ravno prilagojeni za poslovanje velikih tehnoloških korporacij, ki kraljujejo svetu v 21. stoletju.

Kako dolgo že vse skupaj traja?

Zaslišanje, ki bo potekalo v sredo, je le ena kratek postanek na poti preiskave, ki jo kongres vodi že več kot leto dni. Manjši konkurenti so že od junija iz dneva v dan prisotni po sodnih dvoranah, kjer pričajo o tem, kako “veliki štirje” kršijo zakone konkurence in skušajo pridobiti monopol.

Zakaj je vse to pomembno?

To zaslišanje bo prvo v zgodovini kongresa, da bodo vsi štirje glavni izvršni direktorji istočano pričali. Prav tako je to tudi prvič, ko bo Jeff Bezos, najbogatejši Zemljan, stopil pred kongres. Najpomembnejša stvar pa je, da je to ključen korak k temeljem nove protimonopolne regulative v svetu velikih tehnoloških korporacij. Problematika osebnih podatkov, zlorabe moči in vloga, ki jo ta tehnološka podjetja lahko imajo na področju politike, so vzbudili ogromno zanimanja ne samo strokovne javnosti, temveč tudi laikov.

Kdo vse bo stopil pred kongres?

Glavni izvršni direktorj Amazona, Jeffa Bezosa, Sundar Pichai, glavni izvršni direktor Googla in Alphabeta, Facebookov Mark Zuckerberg in Applov prvi mož Tim Cook. O tem, ali se bo “velikim štirim” pridružil še Jack Dorsey, glavni izvršni direktor Twitterja, se je v zadnjih dnevih prav tako veliko pisalo, vendar uradne potrditve udeležbe še nimamo. Kot verjetno veste je 15. julija prišlo do zloglasnega hekerskega napada na račune “pomembnih” uporabnikov Twitterja, kar naj bi bil tudi glavni razlog, zakaj lahko na zaslišanju pričakujemo tudi Dorseyja.

Kaj je glavna tema zaslišanja?

Zgoraj smo napisali, da bodo omenjeni glavni izvršni direktorji “velikih štirih” skupaj stopili pred kongres, vendar to še ne pomeni, da bodo vsi zaslišani o isti temi. Google bo po vsej verjetnosti moral največ povedati o svojih poslovih praksah na področju oglaševanja, poleg tega pa bi Pitchai lahko bil najbolj oblegan zaradi iskalne politike in trga spletnih brskalnikov. Apple kongres obtožuje, da daje “svojim” aplikacijam prednost pred “third-party” aplikacijam v App Store trgovini. Facebook je pod drobnogledom predvsem zaradi nedavnih akvizicij, ki jih je izpeljal v zadnjih letih, in sicer govorimo o takrat še konkurentih, kot so Instagram, WhatsApp in Giphy. Amazon, ki se trenutno zdi kot največji zmagovalec “korona krize”, pa se bo zagovarjal, ker naj bi dajal prednostno obravnavo lastnim blagovnim znamkam pred “third-party” trgovci. Nekaj podobnega kot Apple na področju aplikacij.

Če je vsako podjetje obtoženo drugih kršitev, zakaj je potem kongres združil vsa podjetja v eno zaslišanje?

Kongres se je že pred časom odločil, da bodo v sklopu protimonopolne preiskave združili vse štiri glavne izvršne direktorje naenkrat. Kljub temu pa so strokovna mnenja glede te odločitve deljena. Mnogi namreč trdijo, da takšno zaslišanje ne bo enako učinkovito, kot če bi vsak “prvi mož” korporacije odgovarjal sam. Moramo priznati, da se s tem mnenjm do določene mere strinjamo, kajti v tem primeru bi lahko zasliševalci bolj natančno prilagodili vprašanja za vsakega od direktorjev.

Kaj se bo dogajalo med zaslišanjem?

Zasliševalci se bodo izmenjevali s svojimi vprašanji, ki se bodo po vsej verjetnosti večkrat podvajale. Vprašanja bodo zastavljena tako, da bo karseda hitro in jasno dobili odgovore glede poslovnih praks vseh štirih korporacij. Zaslišani pa se bodo prav tako izmenjaje “branili” in skušali dokazati, da ne kršijo konkurenčnih pravil. Za zdaj še ne vemo, v kakšnem vrstnem redu bodo glavni izvršni direktorji odgovarjali na vprašanja. Tovrstna zaslišanje se lahko zavlečejo tudi več ur.

Je to prvi tovrstno zaslišanje?

Štirje glavni izvršni direktorji na protimonopolnem zaslišanju? Da! Kljub temu pa to ni prvič, da je tovrstna preiskava zaobjela tehnološko sektor. V poznih 90-ih je bil Microsoft obtožen “grajenja” monopola, ko je začel pridobivati na dominanci na področju internetnih storitev. Zvezni sodnik je odločil, da je Microsoft dejansko bil v prekršku, zadeva pa je svoj dokončni epilog dobila 2001. Ta obravnava še vedno velja za eno najbolj zloglsnih v zgodovini ameriškega kongresa na področju protimonopolnih tožb.

Kaj se bo zgodilo po zaslišanju? Bodo direktorji oz. podjetja razglašeni za krive?

Zaslišanje ni sojenje z obsodbo, temveč gre v primeru zaslišanja predvsem za to, da pristojni odločevalci dobijo ustrezne informacije skozi njihovo pričevanje. O tem, kakšni bodo dejansko rezultati zaslišanja, težko špekuliramo, eden od možnih scenarijev pa je tudi ta, da bi lahko prišlo do spremembe zakona za velike tehnološke korporacije.


Prijavi napako v članku