Računalništvo, telefonija
12.10.2004 10:27

Deli z drugimi:

Share

Vodilni platformi na slovenskem trgu aplikacij EAS

Izsledki najnovejše študije analitskega podjetja IDC kažejo, da je bil v letu 2003 v Sloveniji operacijski sistem Windows ponovno najpogostejši operacijski sistem, na katerem delujejo integrirane poslovne aplikacije (Enterprise Application Suite, EAS). Microsoft drži vodilno mesto tudi na področju podatkovnih zbirk, ki jih uporabljajo poslovne aplikacije.

Študija analitskega podjetja IDC je pokazala, da se podjetja ob nakupu poslovnih aplikacij najpogosteje odločajo za rešitve, ki delujejo na platformi Microsoft Windows. Tako je bilo 67 odstotkov izdatkov za licence in vzdrževanje integriranih poslovnih aplikacij namenjenih aplikacijam, ki delujejo na tem operacijskem sistemu. V letu 2002 je delež sredstev za aplikacije, namenjenih operacijskemu sistemu Windows, znašal 53,7 odstotka, kar pomeni, da se je tržni delež operacijskega sistema Windows povečal za več kot 13 odstotkov.

Na področju sistemov za upravljanje podatkovnih zbirk pri namestitvah EAS je vodilno mesto prav tako pripadlo Microsoftu s podatkovnim strežnikom Microsoft SQL Server, ki je pri prihodkih v višini 12,49 milijona USD dosegel 57,5-odstotni tržni delež. Segment aplikacij, ki temeljijo na strežniku Microsoft SQL, je bil prav tako najbolj dinamičen, saj je zabeležil kar 112,4-odstotno letno rast.

Microsoftova vodilna vloga na področju platform za poslovne rešitve kaže, da se podjetja pri nakupu odločajo za napredne rešitve, ki ponujajo visoko vrednost in nizke skupne stroške lastništva. Microsoft Windows in Microsoft SQL Server ponujata bogato tehnološko platformo z visoko stopnjo varnosti in zanesljivosti, ki obenem nudi tudi nizke stroške lastništva. Na odločitev za Microsoftove izdelke vpliva tudi močna Microsoftova lokalna prisotnost in obsežen partnerski ekosistem, kar zagotavlja zanesljivost vzdrževanja in podpore.

Študija »Slovenia Enterprise Application Software 2004 – 2008 Forecast and 2003 Vendor Shares« podjetja IDC ponuja pregled slovenskega trga naprednih integriranih rešitev EAS in vključuje natančne kvalitativne in kvantitativne podatke, analizo ter napovedi za prihajajoče obdobje. Analitiki v študiji ugotavljajo, da je v letu 2003 slovenski trg integriranih poslovnih aplikacij dosegel vrednost 21,71 milijona USD, kar predstavlja 36,6-odstotno letno rast. Pri IDC-ju so ponovno potrdili, da so se slovenska podjetja tudi lansko leto odločala predvsem za uveljavljene mednarodne ponudnike, ki so obvladovali kar 75 odstotkov trga. Nakupi velikih in zelo velikih podjetij so lani odtehtali več kot pol skupne porabe za poslovno programsko opremo, kljub temu pa je bilo več kot 64 odstotkov novih namestitev opravljenih v majhnih in srednje velikih podjetjih. Čeprav naj bi se rast v letošnjem letu upočasnila, pa bo do leta 2008 povprečna letna stopnja rasti okoli 14 odstotkov.


Prijavi napako v članku