Programska oprema
03.01.2008 11:29

Deli z drugimi:

Share

Virusni almanah 2007

Tako kot vsako leto so v PandaLabs, laboratoriju za boj s škodljivo programsko opremo Pande Security, pripravili pregled nekaterih od bolj zanimivih zlonamernih kod, ki so se pojavile v drugem polletju 2007.

Moderni časi. Trojanec Aifone.A je bil nedvomno najbolj v toku s časom med zlonamernimi kodami, odkritimi v zadnjih mesecih. Takoj, ko je na trg prišel iPhone, ga je ta zlonamerna koda promovirala… čeprav kot trik v pomoč širjenju njegovih kopij med uporabniki.

Ugrabljen! Sinowal.FY je trojanec, narejen za šifriranje datotek na okuženih računalnikih, ki prisili uporabnike, da kupijo določeno orodje za njihovo dešifriranje. Pravi ugrabitelj z datotekami v vlogi ugrabljenih.

Najbolj nagajiv črv. RogueMario.A je črv, ki zabava uporabnike, medtem ko jih okuži. Narejen je za namestitev različice razvpite igrice Mario Bros, vsakič ko okuži računalnik. Kako prijazno!

Izgubljeno v prevodu. Črvi kot MSNFunny.B, Mimbot.A ali MsnSend.A bi lahko bili dobrodošli v katerikoli mednarodni komunukacijski agenciji, saj lahko pošljejo sporočila v desetinah jezikov. Fraze mogoče niso najboljše sestavljene, toda ne morete imeti vsega.

Na sledi kampanje. Voter.A je črv državljanske zavednosti, ki vabi državljane Kenije, da sodelujo v volitvah in glasujejo za enega od kandidatov. Žal je tehnika malo nadležna, saj prikaže sliko kandidata vsakih devet sekund. Dvomimo, da bo ta način “podpore” kaj koristil kandidatu.

Slaba imitacija. Sohanat.DB uporabnikom preprečuje dostop do določenih iskalnikov in namesto tega prikaže ponaredek, čeprav slab, Googleove strani. Če uporabnik obišče katerokoli stran, ki je med rezultati tega iskalnika, bodo zelo verjetno odpeljani na pornografsko spletno stran ali stran, okuženo s škodljivo programsko opremo. Če bi avtorji bili malo bolj pozorni na detajle, bi mogoče imeli več uspeha.

Vohunim … AttachMsngr.G je trojanec s pravo žejo po znanju, to je o vsem, kar uporabniki delajo na svojih računalnikih: lovi udarce na tipkovnico, premike miške in lahko celo hrani pogovore po MSN. Če je malo znanja nevarna stvar, je veliko znanja, kot v tem primeru, še slabše.

Pripovedovanje zgodb. CivilArmy.B je črv, ki ve, kako povedati zgodbo. Preden opozori uporabnike, da je njihov računalnik okužen, pove romantično zgodbo o dveh mladih ljubimcih. Mogoče je poskus spodbuditi uporabnike, da več berejo … ali pa tudi ne.

Veliko vprašanje. Trojanec LiveDeath.A vsakič, ko okuži računalnik, odpre ukazno konzolo in uporabnike prisili, da odgovorijo na več vprašanj, kot so “Katera je tvoja priljubljena barva?”. Ne glede na dogovor, se računalnik seveda ugasne.

Čeprav so nekateri od teh morda videti zanimivi ali celo zabavni, bi se morali uporabniki držati daleč stran od zgoraj omenjenih ali drugih. Zato v PandaLabs uporabnikom priporočajo, da imajo nameščen zanesljiv protivirusni program in ga vzdržujejo redno posodobljenega.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več