Računalništvo, telefonija
02.07.2013 17:18

Deli z drugimi:

Share

Virtual Storage Tiering

NetApp diskovni sistemi ponujajo Virtual Storage Tiering (VST) inovativno funkcionalnost, ki omogoča optimizacijo I/O podatkovnih zahtev v pogledu zmogljivosti in stroškov.
Virtual Storage Tiering
Virtual Storage Tiering

Virtual Storage Tiering (VST) je inovativna funkcionalnost NetApp diskovnih sistemov, ki omogoča optimizacijo I/O podatkovnih zahtev v pogledu zmogljivosti in stroškov. Avtomatska optimizacija se izvaja v realnem času na način identifikacije »vročih« podatkovnih blokov, katerih kopije se nato prestavijo na hitrejši medij. Za postopek izračunavanja kateri bloki so »vroči«, ni potrebna nobena predhodna podatkovna klasifikacija. Značilna je izjemno visoko granulacija (4 bloki), s tem pa se vedno manupilira le s tistimi podatkovnimi entitetami, po katerih je veliko povpraševanje. Kopije blokov se na hitrejšem mediju nahajajo samo dokler je povpraševanje po njih visoko, nato pa se enostavno zamenjajo z novimi »vročimi« bloki.

Tu ne gre za kakršnokoli premikanje podatkov iz klasičnih trdih diskov na SSD diske ali iz počasnejših na hitrejše HDD diske, kar je značilno za takoimenovane funkcionalnosti avtomatskega tieringa.


Prednosti virtualnega tieringa so v tem, da se diskovni sistem ne obremenjuje s premikanjem podatkov, torej z branjem in pisanjem najprej na hitrejše diskovne tire, nato pa lahko zopet nazaj. Pri avtomatskem tieringu je potrebna predhodna podatkovna klasifikacija in določene podatkovne politike, da se avtomatizacija lahko sploh izvaja. Poleg tega gre pri avtomastkih tiering rešitvah tudi za bistveno nižje granulacije v pogledu osnovne enote podatkov, nad katerimi se izvaja manipulacija.

Virtual Storage Tiering uporablja Flash tehnologiji:

  • Flash Cache kot PCI-e Flash kartica, ki izboljša zmogljivost sistema pri prvenstveno naključnih bralnih obremenitvah. Latence se zmanjšajo za faktor 10 ali več v primerjavi z latencami trdih diskov, bistveno se zmanjša potreba po dostopih do trdih diskov. Posledično se zaradi razbremenitve izboljšajo tudi pisalne zmogljivosti sistema. Flash Cache moduli so velikostnega reda 0,5TB do nekaj TB in nudijo predpomnenje na nivoju krmilnika. Bistvena prednost tehnologije je, da Flash Cache kartica ni omejena z zmogljivostmi diskovnih krmilnikov, saj jo je preko PCI-e voda priključena na podatkovno pot do procesorja diskovnega strežnika, kar seveda izjemno zmanjša latence.
  • Flash Pool nudi predpomnenje naključnih bralnih in pisalnih operacij preko avtomatske uporabe SSD diskov, ki so skupaj s klasičnimi trdimi diski vključeni v RAID-DP skupine. Tu se kopije »vročih« blokov podatkov hranijo na SSD diskih. V primeru pisanja podatkov, se »ohlajeni vroči« bloki zapišejo iz SSD diska na trdi disk. Posledično se izboljšajo bralne in pisalne zmogljivosti sistema.

Podjetje Our Space Appliances d.o.o. je največji ponudnik NetApp diskovnih sistemov v Sloveniji.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku