Prenosni računalniki
15.07.2009 16:15

Deli z drugimi:

Share

VIA Nano v žepnem računalniku

Kompaktni, a zmogljivi žepni računalnik Clamshell PC F88.
Kompaktni, a zmogljivi žepni računalnik Clamshell PC F88.

Čeprav Intelovi procesorji Atom kraljujejo na področju žepnih računalnikov, se to utegne kaj kmalu spremeniti, saj vse več proizvajalcev posega po procesorjih Nano konkurenčnega podjetja VIA. Zaradi odličnega razmerja med ceno in zmogljivostjo ne preseneča, da so tudi inženirji podjetja Shenzhen Zaiben Tenology za pripravo njihovega najnovejšega izdelka uporabili procesor VIA Nano takta 1,6 GHz.

Najdražja različica malčka s tržno oznako Clamshell PC F88 je kot nalašč tudi za opravljanje zahtevnejših opravil, saj obsega še štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in petsto gigabajtni trdi disk z vmesnikom SATA. Preračunavanju grafičnih oblik (vključno z visokoločljivimi videoposnetki formata 1080p) je kos vgrajena energijsko varčna grafična kartica S3 Chrome 9.

Izrisu kakovostnih slik pa je kos zaslon s 25,6-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1.024 x 600. Prednameščeno programsko opremo poganja preizkušeni operacijski sistem Windows XP. O ceni in dobavljivosti prenosnega računalnika teže komajda dober kilogram je žal še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku