Računalništvo, telefonija
10.03.2018 07:43

Deli z drugimi:

Share

Veste kakšen sistem poganja Nokia 8110 4G? Ne, ni Android!

Na mobilnem telefonu Nokia 8110 4G je nameščen mobilni operacijski sistem KaiOS.
Na mobilnem telefonu Nokia 8110 4G je nameščen mobilni operacijski sistem KaiOS.

Podjetje Nokia je na nedavnem mednarodnem sejmu mobilne telefonije MWC 2018 predstavilo še eno prenovljeno legendo in sicer model Nokia 8110, ki je bil izjemno priljubljen predvsem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja (1996). Prenovljeni model mobilnega telefona Nokia 8110 4G ima enako obliko »banane«, kar pomeni, da je ohišje nekoliko ukrivljeno, hkrati pa so tu prisotne tudi fizične tipke, kar je v današnjem času dejansko prava redkost. Novost seveda ne ponuja naprednih možnosti pametnih mobilnih telefonov, na voljo pa je poseben portal za prenos aplikacij, ki ponuja najbolj priljubljene aplikacije, kot so Google, Google Assistant, Google Maps, Facebook in Twitter.

Medtem ko se je doslej domnevalo, da prenovljeni telefon Nokia 8110 4G poganja prirejeno različico mobilnega operacijskega sistema Android, temu ni tako. Ta dejansko temelji na mobilnem operacijskem sistemu Firefox OS oziroma na »kopiji«, ki jo je po ukinitvi programa s strani organizacije Mozilla izdelalo podjetje KaiOS. Operacijski sistem KaiOS je dejansko mogoče uporabiti v navezi s sodobnimi pametnimi mobilnimi telefoni, ki še vedno uporabljajo klasične tipkovnice in to brez potrebe, da bi se odrekli naprednim možnostim sodobnih telefonov.

Mobilni operacijski sistem KaiOS pa ni nameščen zgolj na mobilnem telefonu Nokia 8110 4G. Tega najdemo tudi v mobilnih napah podjetji Bullitt (CAT Phones), Alcatel, Doro in Micromax. Ta naj bi bil trenutno nameščen na več kot 30 milijonov mobilnih telefonov, kar kaže na to, da gre za uporaben sistem. Obeta za bližnjo prihodnost so odlični, saj analitiki podjetja IDC verjamejo, da naj bi bilo z njim v naslednjih petih letih opremljenih že 500 milijonov mobilni naprav. Tu bo šlo predvsem za naprave, ki združujejo klasično tehnologijo s sodobnimi možnostmi.


Prijavi napako v članku