Triki in nasveti
22.08.2017 13:35
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Velika napaka, ki jo delamo na javnih omrežjih Wi-Fi

..Pravzaprav je čisto preprosto. Na javnih omrežjih Wi-Fi nikoli ne počnite nečesa, česar ne bi želeli deliti s celim svetom..
Velika napaka, ki jo delamo na javnih omrežjih Wi-Fi
Velika napaka, ki jo delamo na javnih omrežjih Wi-Fi

Takšna opozorila beremo že dolgo, pa vendarle se zdi, da ne padejo vedno na plodna tla. Kar je velika napaka. Če mislite, da ste varni na polno zasedenih omrežjih Wi-Fi v mestih, v hotelih in v nakupovalnih centrih, se pošteno motite.

Ne glede na to, kako zelo varno se zdi omrežje in kako zelo prepričani ste, da se vam ne more zgoditi nič, vaša naprava, pa naj bo to računalnik, telefon ali tablica, ni varna oziroma je ranljiva na potencialne hekerske napade. Nikoli ne moremo biti 100-odstotno prepričani o tem, kdo upravlja z omrežjem in kdo vse ima dostop do informacij, ki se pretakajo preko njega.

Seveda obstaja kar nekaj načinov, kako zaščititi sebe in svoje naprave. Trenutno se zdi, da najvarnejšo možnost predstavljajo virtualna zasebna omrežja (VPN), ki lahko preprečijo, da nepridipravi pridejo do vaših podatkov. Vsi dobro poznamo tudi požarne zidove in protivirusne programe, kajne? Tudi te nekoliko bolj klasične možnosti pridejo v poštev in do določene mere zaščitijo računalnike pred vdori hekerjev z zlonamerno programsko opremo.

Kljub temu pa imajo tudi najboljši programi in varnostni sistemi določene pomanjkljivosti ter šibke točke. Predstavili vam bomo eno manj znanih ranljivosti, ki pa obstaja praktično na vsakem računalniku. Gre za deljenje datotek na javnem omrežju. Tako lahko hekerjem svoje podatke praktično prinesemo na pladnju. Morda se sliši nekoliko čudno, vendar se uporabniki računalnikov dostikrat niti ne zavedamo, kdaj oddajamo in delimo datoteke in informacije. Dovolj je že, če imamo na računalniku nastavljene napačne nastavitve in to spletni kriminalci z lahkoto izkoristijo. Torej, kako smo lahko prepričani, da naš računalnik nehote ne deli naših osebnih podatkov in ostalih datotek?

Deljenje datotek

Deljenje datotek (file sharing) je v zadnjih nekaj letih močno pridobilo na priljubljenosti, predvsem pri delu v skupinah. Ne glede na to ali uporabljate iCloud, Dropbox ali Google Drive, lahko delite datoteke v velikih skupinah, ki istočasno delajo na skupnih projektih. Tovrstni programi so uporabni tudi za družinske digitalne albume fotografij ali za analitike, ki si skušajo urediti velike količine podatkov. Vse to je zelo priročno in koristno, dokler smo na lastnem, varnem omrežju.

V primeru javnega omrežja Wi-Fi pa se moramo zavedati, da lahko do datotek, ki jih delimo, pridejo vsi, ki so prijavljeni v isto javno omrežje. Povedano z drugimi besedami, deljenje datotek samodejno izpostavi naš računalnik in vse, kar želimo deliti. V napačnih rokah lahko tako končajo naše fotografije z dopusta, razne pogodbe, računi in ostali osebni podatki. Za to, da se nekdo lahko dokoplje do naših datotek, ni potrebno, da je izurjen heker, temveč je potrebne le nekaj volje in vztrajnosti. Govorimo seveda o datotekah, ki niso zaščitene.

Zavedati pa se moramo, da je proces lahko tudi obraten. Napadalec lahko ustvari skupno mapo z “okuženimi datotekami”. Dovolj je že, če kliknemo na katero od teh datotek in tako sprožimo širjenje virusa po naši napravi. To je seveda zgolj eden od primerov in načinov, kako lahko zaidemo v težave.

Si želite nekoliko povečati stopnjo varnosti? To lahko storite tako, da izključite deljenje datotek, preden se povežete na javno omrežje Wi-Fi. Torej, kako to storiti?

Izklopite deljenje datotek v operacijskem sistemu Windows:

1. Odprite nadzorno ploščo in izberite “Omrežje in internet”;

2. pod Omrežje in internet izberite možnost “Središče za omrežje in skupno rabo”;

3. na tej strani najdete “Spreminjanje dodatnih nastavitev skupne rabe”;

4. pod “Skupna raba datotek in tiskalnikov” obkljukajte “Izklopi skupno rabo datotek in tiskalnikov”;

5. da nepridipravom onemogočite vidnost svojega računalnika, označite še “Izklopi odkrivanje omrežja”;

6. shranite nastavitve.

Izključite deljenje datotek na Applovih računalnikih Mac:

1. Odprite “Mac System Preferences” – ikona opreme;

2. izberite ikono “Sharing”;

3. na naslednji strani odkljukajte “File Sharing”;

4. svetujemo vam, da vedno, ko ste prijavljeni na javno omrežje Wi-Fi, odkljukate vse možnosti, povezane z deljenjem;

5. zaprite okno in že ste nared za normalno delovanje.

Ponovno vključite deljenje datotek

Ko enkrat končate z obveznostmi na računalniku, se lahko odklopite od javnega omrežja Wi-Fi. Če ste upoštevali vse zgoraj opisane korake, obstaja velika verjetnost, da so vaši podatki ostali na svojem mestu, ne da bi jih kdorkoli zlorabil.

Zdaj lahko ponovno vključite deljenje datotek in nadaljujete z normalnim delom na omrežjih, ki jih poznate. Nobena storitev deljenja datotek ne bo delovala, če ponovno ne nastavite vseh prej izključenih nastavitev. Ko ste enkrat spet nazaj na svojem “varnem” strežniku, lahko delite datoteke.


Prijavi napako v članku