Računalništvo, telefonija
17.03.2006 12:35

Deli z drugimi:

Share

Več kot 200 slovenskih domen opravilo validacijske teste

Decembra lani se je začelo posebno štirimesečno obdobje prijav za registracijo domen pod novo vrhnjo domeno .eu. V tem obdobju veljajo določene prednostne pravice. Za registracijo domene lahko kandidirajo na primer določeni javni organi, nosilci registriranih blagovnih znamk, podjetja za svoje registrirano ime in podobno. Glavni register vrhnje domene .eu (neprofitna družba EURid iz Bruslja) je preverjanje prednostnih pravic poveril različnim zunanjim izvajalcem, v tem procesu pa tesno sodelujejo tudi nekatere nacionalne institucije. Za preverjanje upravičenosti do domene iz kategorije “javni organi” je uvedena mreža “vladnih validacijskih točk” (GVP – Governmental Validation Point). Za Slovenijo to nalogo opravlja Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo oziroma njegov Direktorat za informacijsko družbo.

Po slabih treh mesecih je bila Slovenija posebej pohvaljena za ažurnost, vestnost in uspešnost opravljenega dela. Splošna statistika (ne glede na kategorijo prednostne pravice) nam pokaže, da je preko 200 slovenskih domen uspešno opravilo validacijske teste ter da so bili doslej zavrnjeni samo trije predlogi. V primerjavi z drugimi državami je to število sicer skromno. Želeli bi si še več prijav, posebej s strani slovenskih občin in podjetij. Zato pa majhno število zavrnjenih vlog dokazuje, da so se interesenti vendarle zelo dobro pripravili.

7. aprila 2006 se zaključi posebno obdobje za uveljavljanje prednostnih pravic. Od takrat dalje bo lahko vsakdo zahteval registracijo katerega koli prostega domenskega imena, razen nekaterih posebnih izjem, ki so bolj ali manj trajno blokirane in rezervirane.


Prijavi napako v članku