Telefonija
15.03.2006 07:52
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Več GSM naročnin kot prebivalcev

Kljub nadaljnjemu zniževanju cen in bližajoči se nasičenosti trgov mobilnih storitev se je potrošnja v srednji in vzhodni Evropi v letu 2005 povečala za 13.5 % in dosegla vrednost 15.12 milijard USD. Izsledki raziskave mednarodne analitske hiše IDC, ki je zajela 11 držav v regiji, kažejo, da se ta trend tudi v bližnji prihodnosti ne bo ustavil, saj pričakovana stopnja rasti v letu 2006 znaša 9.5 %. Hkrati s trgom se je v letu 2005 za visokih 15.7 % povečalo tudi število naročniških razmerij v regiji, s čimer je stopnja mobilne penetracije dosegla 78 %. Trenutno so v Srednji in vzhodni Evropi štiri države, v katerih je stopnja penetracije presegla mejo 100 %: Češka Republika, Estonija, Litva in Slovenija.

“Mobilni trgi srednje in vzhodne Evrope rastejo, vendar se spopadajo z mnogimi težavami, kakršna je na primer visoka stopnja zasičenosti in s tem večja konkurenca,” pravi Krešimir Alić, analitik v oddelku Communications, IDC CEMA. “Operaterji so podvojili svoj trud, da prepričajo uporabnike predplačniških paketov v naročniška razmerja, kjer jim ponudijo podatkovne prenose in ostale storitve tretje generacije, s čimer si ustvarijo nove prihodke. Narava tehnologije je postala manj pomembna kot njene sposobnosti in operaterji ponujajo hitri brezžični internetni dostop, da s tem pritegnejo stranke in hkrati izboljšajo svojo ponudbo.”

Poljski trg je bil po številu naročnin v letu 2005 največji v regiji in je bil za kar dvakrat večji kot trg najbližje zasledovalke Romunije, medtem ko je zasičeni češki trg pristal na tretjem mestu. Skupaj ti trije trgi predstavljajo preko 61 % celotnih aktivnih mobilnih naročnin v regiji. Poljska je prav tako vodila po potrošnji, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstili Češka in Madžarska. Trgi teh treh držav so skupaj dosegli 58.6 % celotne potrošnje v regiji.


Prijavi napako v članku