Življenjski slog
04.03.2024 08:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vaša nova samooskrbna rešitev: konec NET meteringa, začetek nove dobe

Leto 2023 je bilo na področju samooskrbe z električno energijo prelomno. Z zaključkom leta se je namreč končalo obdobje vključitve v tako imenovano shemo NET metering.
Foto: GEN-I
Foto: GEN-I

NET metering lastnikom sončnih elektrarn omogoča, da se viški proizvedene električne energije in njihova poraba na letni ravni poračunajo.

Za tiste, ki so pravočasno in uspešno oddali soglasje za priključitev sončne elektrarne, to pomeni izjemno ugodno samooskrbno shemo. Če so že (ali bodo letos) prejeli odobreno vlogo, imajo do konca leta 2024 čas, da postavijo elektrarno in bodo še vedno deležni letnega obračunavanja električne energije (NET metering). Nato bo tega obdobja konec.

To je postavilo lastnike sončnih elektrarn, ki so zamudili ključni rok, ali se za investicijo odločajo v tem času, pred nov izziv. Kako nadaljevati z učinkovito samooskrbo brez dosedanjih ugodnosti?

GEN-I z novo rešitvijo za samooskrbo

Prav v tem prelomnem trenutku je podjetje GEN-I predstavilo nov poslovni model, ki prinaša svežino na področje samooskrbe z električno energijo. Ta omogoča, da se viški proizvedene energije sončnih elektrarn obračunavajo kot dobropis na mesečnih računih – tudi če ste se za samooskrbo odločili po 1. 1. 2024. V primeru, da je vrednost oddane energije večja od vrednosti prevzete energije iz omrežja, se dobropis prenese v naslednji mesec do njegove izrabe. S tem boste prihranili pri družinskih financah, hkrati pa ta način omogoča natančnejši in pravičnejši obračun porabe električne energije.

Prihranek pri prehodu na nov poslovni model je odvisen od več faktorjev – predvsem od velikosti sončne elektrarne in porabe stranke. V povprečju lahko stranke računajo na letni prihranek do 1.000 € glede na leto 2023. Poleg finančnih prednosti pa novi model spodbuja tudi trajnostni razvoj in omogoča strankam, da postanejo aktivni soustvarjalci energetske prihodnosti.

Vaša nova samooskrbna rešitev, ki je za zdaj ne ponuja noben drug dobavitelj, kaže na to, da se samooskrba s sončno elektrarno še vedno izplača.

Aktivno upravljanje in neodvisnost

S 15-minutnimi obračunskimi intervali GEN-I uvaja natančnejše spremljanje in upravljanje porabe električne energije ter pravičnejši obračun. To strankam ne omogoča le boljšega nadzora nad lastno porabo, ampak jih tudi spodbuja k bolj aktivnemu pristopu k upravljanju z energijo. Tako postanejo lastniki sončnih elektrarn bolj neodvisni od nihanj tržnih cen električne energije.

GEN-I s svojim novim poslovnim modelom postavlja temelje za novo dobo samooskrbe z električno energijo. Nov poslovni model je odgovor na izzive, ki jih prinaša konec obdobja NET meteringa in postavlja temelje za prihodnost. Vsekakor pa osredno vlogo v energetski preobrazbi igrajo tudi potrošniki, ki lahko z odločitvijo za samooskrbo in izbiro inovativnih rešitev aktivno vplivajo na način proizvodnje in porabe energije.  

Več najdete na spletni strani podjetja GEN-I.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem GEN-I.
Vas zanima več iz te teme?
Sončne elektrarne


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več