Facebook
09.12.2011 05:46

Deli z drugimi:

Share

Varnostna luknja razkrila zasebne fotografije prvega moža Facebooka

Facebook ni varno mesto za hranjenje zasebnih fotografij.
Facebook ni varno mesto za hranjenje zasebnih fotografij.

Konec julija so bili zaradi programskega hrošča vsi zasebni videoposnetki uporabnikov Facebooka na voljo širši javnosti. To je zajemalo pomanjšano začetno sliko, naslov in opis posnetka. Komajda so programerji priljubljenega družbenega omrežja zakrpali omenjeno varnostno ranljivost, se je takoj pojavila nova. Ta je povzročila, da so zasebne fotografije uporabnikov Facebooka postale javno dobro. Med žrtvami programskega hrošča se je tokrat znašel celo prvi mož Facebooka, Mark Zuckerberg.

Skupina računalniških mojstrov je pred kratkim prišla do spoznanja, da če se je katerokoli fotografijo uporabnika Facebooka označilo za pornografsko, se je s tem pridobilo dostop do vseh njegovih zasebnih fotografij. Čeprav so programerji priljubljenega družbenega omrežja varnostno luknjo razkrili v nekaj dneh, se je skupina uporabnikov Facebooka že dokopala do vseh zasebnih fotografij Marka Zuckerberga. Nekaj jih je objavljenih na spletnem naslovu http://goo.gl/fBwAW.

Facebook se je na odkrito varnostno ranljivost že odzval. Ta je priznal, da se je varnostna luknja nahajala v mehanizmu za prijavljanje neprimernih vsebin na priljubljenem družbenem omrežju. Varnostna ranljivost je uporabnikom dejansko omogočila, da so se dokopali do slik, ki so bile objavljene pred kratkim, in to neglede na nastavljen nivo pravic. Facebook je ranljiv mehanizem za prijavljanje neprimernih vsebin na priljubljenem družbenem omrežju že odstranil. Ta bo ponovno na voljo takoj, ko bodo programerji zakrpali vse programske hrošče.

Nauk zgodbe: Na Facebooku ni priporočljivo hraniti nobenih fotografij, ki niso namenjene javnosti. Če tega nasveta ne boste upoštevali in bodo vaše zasebne fotografije zaradi novega programskega hrošča končale v javnosti, si boste za to krivi sami.


Prijavi napako v članku