Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
09.12.2022 17:06

Deli z drugimi:

Share

V Sloveniji predstavljen Google News Showcase

Produktni in licenčni program, namenjen založnikom, je zadnja Googlova pobuda, ki podpira novinarstvo v Sloveniji

Google je danes v Sloveniji najavil uvedbo Google News Showcase, produkta in licenčnega programa podjetja, ki je namenjen izdajateljem novic. Google je sklenil partnerstvo s šestimi nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi novičarskimi organizacijami, ki ljudem po vsej Sloveniji zagotavljajo pomembne novice. Med njimi so Delo, Časnik Finance, Slovenska tiskovna agencija (STA), Siol.net, Slovenske novice in Styria Media si. Gre za najnovejšo Googlovo pobudo za podporo novinarstvu v Sloveniji.

Joško Mrndže, direktor družbe Google Adriatics, je izpostavil: “Novinarji in založniki novic igrajo ključno vlogo pri razumevanju odvijanja pomembnih dogodkov. Dostop do zanesljivih informacij je pomemben za vse in pri Googlu smo predani podpori novinarjem in založnikom, ki se neumorno trudijo, da bi nam posredovali novice.”

News Showcase sodelujočim založnikom v Sloveniji omogoča več načinov za vključevanje bralcev, saj jim nudi možnost, da svoje pomembne novice urejajo prek različnih podoken, ki se pojavljajo v Google News in Discover. Ti bloki, ki bralce usmerjajo na celotne članke na spletnih mestih založnikov, novičarskim organizacijam nudijo možnost, da bralcem posredujejo izseke tega, kar se jim zdi pomembno, zagotovijo več konteksta v pomembnih novicah, dodajo povezane članke, časovnice in drugo. Bloki dajejo založnikom novic tudi bolj neposreden nadzor nad njihovo predstavitvijo in blagovno znamko, kar jim pomaga, da so bolj vidni njihovim predanim bralcem in tistim, ki jih šele odkrivajo. News Showcase bloki slovenskih novičarskih partnerjev se bodo začeli pojavljati v Google News v sistemih Android, iOS in spletu ter v Discoverju v sistemih iOS in Android.

Primer, kako bo News Showcase izgledal z nekaterimi partnerji v Sloveniji.

“Medijska hiša Delo je vodilni slovenski ustvarjalec vsebin z uglednimi in zaupanja vrednimi slovenskimi medijskimi znamkami, prepoznaven po verodostojnem, kakovostnem in profesionalnem novinarstvu,” je poudarila Nataša Luša, generalna direktorica slovenskega nacionalnega časopisa Delo. “Google News Showcase je vzorčni primer, kako Google razume in ceni pomen kakovostne obveščenosti v današnji družbi ter je pripravljen podpreti profesionalne medijske ustvarjalce in založnike. Delo je k projektu pristopilo, ker verjamemo, da bomo z Googlom dosegli še več bralcev, ki sicer ne pridejo v reden stik z našimi vsebinami/medijskimi znamkami, in da bomo skupaj naredili več za še boljše opolnomočenje slovenske in širše javnosti,” je zaključila Nataša Luša.

“Veseli nas, da smo vključeni v Google News Showcase z drugimi prepoznavnimi mediji,” je dejal Jure Gostiša, direktor digitalnega razvoja Časnika Finance, prvega in edinega finančnega poslovnega dnevnika v Sloveniji. “Od sodelovanja z News Showcase pričakujemo, da bomo povečali doseg bralcev, ki jih zanimajo zanesljive poslovne novice. Naša premium vsebina bo tako dostopna širši javnosti prek Googla. S tem bomo dodatno okrepili položaj Finance.si na medijskem trgu v Sloveniji.”

“Partnerstvo z Googlom je potrditev relevantnosti STA na slovenskem medijskem trgu ter obenem kakovosti naših vsebin,” je podčrtal odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije STA Aljoša Rehar. “Pričakujemo, da bomo s sodelovanjem v platformi News Showcase, ki izpostavlja naše verodostojne in ažurne vsebine, dosegli širšo javnost in uspešneje izpolnjevali naše osnovno poslanstvo pomagati ljudem bolje razumeti aktualne dogodke.”

“Siol.net je, kot dokazujejo tudi neodvisne meritve, pri vrhu najbolj priljubljenih digitalnih medijev v državi, s sodelovanjem v Google News Showcase pa bomo vsem našim zdajšnjim in bodočim bralcem omogočili dodatno vstopno točko,” je povedal urednik znanosti in tehnologije na Siol.net mag. Srdjan Cvjetović. “Ponosni smo, da nas je Google prepoznal kot enega izmed zaupanja vrednih medijev, in se veselimo nadaljnjega sodelovanja, ki bo koristilo obema stranema in vsem našim uporabnikom.”

“Veseli smo, da sodelujemo pri zagonu Google News Showcase v Sloveniji in ponosni, da smo skupaj z Žurnal24 eden od medijev, ki zagotavlja kakovostne vsebine za platformo News Showcase. Partnerstvo z Googlom bo omogočilo hitrejši in udobnejši dostop do informacij, kakovostnega in neodvisnega novinarstvo. Gre za prvo partnerstvo globalnih tehnoloških voditeljev in lokalnih medijev na slovenskem trgu. To je prihodnost,” pa je dejal Matej Košir, odgovorni urednik portala žurnal24 ter izvršni direktor Styria Media si.

Od uvedbe News Showcase oktobra 2020 je Google sklenil sodelovanje z več kot 1.900 novičarskimi publikacijami po vsem svetu. V tem času je storitev, ki bralcem Google News in Discover prinaša bolj poglobljeno poročanje o ključnih novicah, lansiral v 21 državah, vključno z Nemčijo, Portugalsko, Združenim kraljestvom, Češko, Italijo, Romunijo, Poljsko in zdaj Slovenijo.

Google News Showcase je eden od mnogih načinov, prek katerih Google vlaga v novinarstvo. Podjetje pomaga založnikom pospešiti njihovo digitalno potovanje z ustvarjanjem prometa (Iskanje, Google News, Discover), z oglasi in naročniškimi izdelki ter s podporo inovacijam novic in digitalnemu usposabljanju prek pobude Google News. Google s ponosom spodbuja kakovostno novinarstvo in podpira uspešno in raznoliko novičarsko industrijo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več