Računalništvo, telefonija
26.08.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

V prihodnosti vse več potreb po digitalnih veščinah

Digitalizacija je v zadnjem času zelo aktualna. Izkušnja s pandemijo je jasno izpostavila pomen digitalizacije za preživetje podjetij, saj so bili za nemoteno delovanje mnogi primorani pridobiti dodatne digitalne kompetence.
Direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije Katja Mohar Bastar.
Direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije Katja Mohar Bastar.

Pandemija je poleg drugih, zastavila tudi ključno vprašanje – kakšne bodo zahteve trga dela v prihodnosti. ”Delovna mesta prihodnosti bodo zagotovo drugačna kakor obstoječa. Pričakovana bo večja prilagodljivost, visoke digitalne kompetence za uporabo različnih orodij in predvsem zahteva, da se bomo v digitalnem okolju počutili kot doma,” pojasnjuje direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIHS) Katja Mohar Bastar.

Premoščanje digitalnega razkoraka s krepitvijo digitalnih kompetenc, digitalizacije in zagotavljanja podpornega okolja za digitalizacijo, so tudi osrednje naloge zavoda DIHS. ”Najprej moramo vsi zaposleni uvideti nov koncept konkurenčnosti – kakor je bil svet oziroma tujina prej domena izvoznih podjetij, je sedaj splet postal nov trg, na katerem podjetje nastopa s svojimi storitvami in produkti. Selitev na digitalne platforme bo od nas zahtevala tudi obnovo oziroma vzpostavitev nekaterih kompetenc, ki niso nujno digitalne – znanje tujih jezikov, poznavanje mednarodnih standardov, logističnih procesov in podobno,” poudarja Mohar Bastarjeva. Tudi nekateri poklici, ki so na prvi pogled povsem »nedigitalni«, so v času epidemije z digitalizacijo dosegli velik napredek in uveljavitev v okolju, bodisi lokalnem, kot na primer lokalni kmetje, trgovci z živili in drugimi dobrinami kot tudi globalnem, v splošnem porastu spletnih trgovin.

Na digitalizacijo gospodarstva se nanaša širok nabor dejavnosti DIHS-a. Po besedah direktorice Katje Mohar Bastar, predstavljajo obstoječe rešitve in koncepte ter se v največji meri vključujejo v programe, ki predstavljajo nadaljnji razvoj in raziskave na različnih področjih: ”Naloge DIHS-a so povezane s kompetencami zaposlenih, predvsem z vidika pomoči malim in srednjim podjetjem pri digitalizaciji in digitalni transformaciji. Ena izmed glavnih nalog v tej smeri je sodelovanje pri izgradnji kataloga digitalnih kompetenc. Nudimo podporo pri oblikovanju načrtov usposabljanj za razvoj digitalnih kompetenc v gospodarstvu, oblikovanju načrtov za usposabljanje za razvoj digitalnih kompetenc za različna delovna mesta v podjetju in za različne nivoje zaposlenih v gospodarstvu.”

Letno bodo izbrali več podjetij ter zanje pripravili letne načrte usposabljanj za razvoj digitalnih kompetenc za posamezna delovna mesta. Sicer pa DIHS podjetjem nudi tudi podporo gospodarstva pri pridobivanju nepovratnih sredstev za digitalno transformacijo poslovanja. Eden od načinov je organizacija tematskih in interaktivnih delavnic za zainteresirana podjetja – predstavitev domačih in tujih razpisov, pozivov in ukrepov, pa tudi delavnice s področja pridobivanja nepovratnih sredstev za digitalno preobrazbo podjetja.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku