Računalništvo, telefonija
05.06.2018 11:02

Deli z drugimi:

Share

V nobenem primeru ne uporabljate Applove ročne ure med vožnjo!

Uporaba pametne ročne ure je med vožnjo lahko zelo nevarno početje!
Uporaba pametne ročne ure je med vožnjo lahko zelo nevarno početje!

Dobri in predvsem odgovorni vozniki vedo, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo zelo nevarno početje. Če pri vožnji beremo kratka sporočila SMS ali druga obvestila na zaslonu telefona, namreč od vozišča vsakič umaknemo pogled za okoli pet sekund ali celo več. Številne raziskave so za nameček še pokazale, da kdor med vožnjo prebira sporočila iz mobilnih naprav, predstavlja za udeležence v premetu večjo nevarnost, kot tisti, ki so pod vplivom alkohola ali mamil. V Sloveniji je stanje na področju uporabe mobilnih telefonov med vožnjo morda celo slabše kot v drugih razvitih državah, saj je nedavna raziskava pokazala, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov.

Pred kratkim pa so težave v prometu pričele povzročati še pametne ročne ure, saj te prikazujejo sporočila na enak način kot pametni mobilni telefoni. Zato ne preseneča, da je kanadsko sodišče pred kratkim oglobilo voznico avtomobila z denarno kaznijo v višini preračunanih 265 evrov, ker je ta pri vožnji uporabljal pametno ročno uro Apple Watch. Ženska je sicer na sodišču zatrjevala, da je želela na pametni ročni uri le preveriti čas, policist pa je bil prepričan, da je bila ta med vožnjo »zatopljena« v njeno uporabo. Ta namreč na semaforiziranem križišču ni speljala, ko se je prikazala zelena luč, ampak je neprestano gledala v zaslon pametne ročne ure Apple Watch in ob tem tudi tipkala.

Ker je uporaba pametne ročne ure pri vožnji avtomobila enako nevarna kot uporaba pametnih mobilnih telefonov, vam priporočamo, da je v nobenem primeru ne uporabljate. Če na primer vozimo s hitrostjo 65 kilometrov na uro, bomo za prebiranje enega sporočila na zaslonu pametne ročne ure potrebovali vsaj pet sekund, v tem času pa bomo prevozili kar 90 metrov oziroma celotno dolžino nogometnega igrišča. Zaradi tega bomo imeli kar 23-krat večjo možnost, da povzročimo prometno nesrečo, kot če tega ne počnemo.


Prijavi napako v članku