Računalništvo, telefonija
19.06.2014 11:15

Deli z drugimi:

Share

V Lyonu kmalu sistem za nadzor rabe energije in upravljanje s skupnostjo

Toshiba bo v francoskem Lyonu predstavila sistem za učinkovit nadzor domače potrošnje energije in sistem za upravljanje s skupnostjo.
V Lyonu kmalu sistem za nadzor rabe energije in upravljanje s skupnostjo
V Lyonu kmalu sistem za nadzor rabe energije in upravljanje s skupnostjo

Iz podjetji Toshiba Corporation (TOKYO: 6502) in Toshiba Solutions Corporation so danes sporočili, da so pričeli s predstavitvijo sistema za učinkovit nadzor domače potrošnje energije in sistema za upravljanje s skupnostjo (CMS) na sanacijskem področju v francoskem Lyonu. Predstavitev je del predstavitvenega projekta pametne skupnosti Lyonsko sotočje, ki ga razvija japonska Organizacija za razvoj novih energij in industrijske tehnologije (New Energy and Industrial Technology Development Organization – NEDO) ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, trgovino in industrijo.

Projekt je ključni element programa Lyonsko sotočje, ki se izvaja v okviru skupnosti Grand Lyon in je del sanacijskega programa nekdanjega industrijskega in transportnega središča v osrednjem delu Lyona na spodnjem delu polotoka, ki ga tvori sotočje rek Rone in Saone.

Pri predstavitvi sistema za nadzor domače potrošnje energije bodo merili porabo električne energije, vode in plina v realnem času, in sicer s pomočjo merilnih naprav, ki jih bodo vgradili v razdelilne omare in na števce za vodo in plin v stanovanja in hiše na sanacijskem območju. Izmerjene podatke bo moč spremljati preko tablic, ki jih bodo razdelili stanovalcem. Na tablicah bo moč spremljati potrošnjo energije posameznih hišnih aparatov*1, kakor tudi nasvete o načinih varčevanja z energijo, ki bodo služili kot sredstvo za povečanje ozaveščenosti stanovalcev do okolja, in jih na ta način spodbujali k zmanjšanju porabe energije. Preverjali bodo tudi učinke teh prizadevanj.

Sprva bodo preverili sistem domače potrošnje energije in sistem izmenjave električnih vozil na sončno energijo, ki so ga zagnali v oktobru 2013 in predstavlja drugi del sanacijskega programa. Tu bo potekala predstavitev sistema CMS, s pomočjo katerega bodo zbrali podatke in predstavili skupno potrošnjo energije na razvijajočem se področju, kakor tudi podporo za razvoj pametne soseske. K temu bodo dodani tudi rezultati projekta Pozitivne energetske zgradbe (Positive Energy Building – PEB*2), ki bo končan jeseni leta 2015, ko bodo prejeli tudi podatke o ostalih zgradbah iz sanacijskega območja. V Toshiba Group bodo analizirali podatke o potrošnji energije in jih predstavili skupnosti Grand Lyon, kjer se bodo odločili, ali jih je moč uporabiti v obnovitvenih načrtih oziroma bodočih strategijah za doseganje boljše energetske učinkovitosti.

Projekt predstavitve pametne skupnosti Lyonsko sotočje je prvi predstavitveni projekt organizacije NEDO v Evropi, ki želi uresničiti okoljske načrte Evropske unije, predvidene do leta 2020 – “20-20-20*3” – kar pet let pred ciljnim letom 2020, v to pa so vključene tudi nične emisije na področju obnove. Projekt sloni na uporabi tehnologij, ki so jih japonska podjetja razvila kot sredstvo za pomoč pri doseganju visoke ravni energetske učinkovitosti, Toshiba Group pa je koordinator japonskih družb, ki so vključene v projekt.

V nadaljevanju bodo v Toshibi in Toshiba Group uporabili rezultate projekta za izboljšanje tehnologij, ki bodo omogočale še večje “pametne skupnosti”, hkrati pa bodo iskali način za razširitev globalnega poslovanja za sodelovanje z vladami in avtonomnimi skupnostmi.

*1 Merjeno glede na razdelilne omarice.

*2 PEB: Zgradbe, ki iz obnovljivih virov energije proizvedejo več energije kot jo potrošijo.

*3 Cilji EU so 20 % zmanjšanje emisij toplotnih plinov v EU glede na stopnje iz leta 1990, 20 % povečanje energetske učinkovitosti in povečanje potrošnje energije, pridobljene iz obnovljivih virov za 20 %. Ciljno leto je 2020.


Prijavi napako v članku