Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
29.11.2023 14:45
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V LPP-ju omogočili plačilo prevoznine s plačilnimi karticami

Od 28.11.2023 je na mestnih avtobusih v Ljubljani zaživel nov način plačevanja. Sedaj je poleg uporabe Urbane in Valu-ja (prej Monete) omogočeno plačilo prevoznine tudi s plačilnimi karticami Visa in MasterCard.
Plačilo na avtobusih LPP sedaj tudi s plačilnimi karticami. Vir: Visa Europe
Plačilo na avtobusih LPP sedaj tudi s plačilnimi karticami. Vir: Visa Europe

Od 28. 11. 2023 je na mestnih avtobusih v Ljubljani zaživel nov način plačevanja. Sedaj je poleg uporabe Urbane in Valu-ja (prej Monete) omogočeno plačilo prevoznine tudi s plačilnimi karticami Visa in MasterCard.Postopek plačila je zelo enostaven, saj mora potnik plačilno kartico le prisloniti k validatorju, tako kot bi to storil z Urbano. Če potnik potuje v več conah (npr. izven Ljubljane), mora na validatorju pred samo validacijo izbrati ustrezno.

Plačilo za več oseb poteka po istem postopku kot pri Urbani, in sicer tako, da potnik pred uporabo plačilne kartice vozniku pove, koliko vozovnic želi kupiti in šele nato prisloni kartico na terminal. Posledično je nakup več vozovnic omogočen le pri prvem validatorju in le, če potnik to sporoči vozniku.

Če prislonimo plačilno kartico ali Urbano na validator in želimo kupiti še eno vozovnico tako, da jo prislonim znova, plačilo za drugo osebo ne bo izvedeno, saj bo terminal le sporočil, da je kartica že bila validirana. Prav zato je nujno, da število potnikov, za katere želimo plačati prevoz, sporočimo vozniku pred uporabo kartice.

Cena vozovnice je enaka ne glede na to, s katerim medijem potnik poravna enkratno prevoznino, in znaša 1,30 evra za eno osebo.

Sistem pa ima še nekaj pomanjkljivosti glede na izvedbo v drugih državah, saj je plačilo s plačilno kartico veljavno zgolj in samo za vozilo, na katerem se potnik validira in ne omogoča prestopanja med različnimi avtobusi brez dodatnega plačila, kot to velja za Urbano (90 minut po prvi validaciji).

Plačilo s plačilno kartico je tako v prvi vrsti namenjeno nerednim uporabnikom avtobusa, kot so turisti in enkratni potniki, ki ne potrebujejo prestopa.

Kontrola se bo izvajala na enak način kot pri Urbani, in sicer tako, da bo moral potnik na zahtevo kontrolorja prisloniti plačilno kartico na njegov terminal, ki mu bo javil podatke o zadnji validaciji.

Pomemben je tudi podatek, da ima večina ljudi v svoji denarnici več plačilnih kartic (npr. debetno in kreditno, kartice različnih bank, zasebno in poslovno …). Zaradi tega je zelo pomembno, da se kartica, s katero želimo plačati, fizično loči od drugih kartic, saj lahko terminal na avtobusu prepozna kartico, ki je v bližini in s katero plačila ne želimo opraviti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Visa kartica


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več