Računalništvo, telefonija
06.01.2019 09:45

Deli z drugimi:

Share

V letu 2018 je bilo certificiranih kar 3.100 novih naprav Android

Razdrobljenost med mobilnimi napravami Android je iz leta v leto večja.
Razdrobljenost med mobilnimi napravami Android je iz leta v leto večja.

Android je zaradi visoke razdrobljenosti iz dneva v dan manj obvladljiv, saj te mobilne naprave danes namreč izdeluje skupno že več kot 1.500 različnih proizvajalcev. Največ izmed njih seveda najdemo na Kitajskem, saj tam najdemo kar precej podjetji, ki izdelujejo poceni, a dovolj zmogljive pametne mobilne telefone Android. Težava je predvsem v tem, da proizvajalci za njihove izdelke ne pripravljajo posodobitev, kar uporabnike prikrajša tako za nove možnosti kot tudi za varnostne posodobitve, ki so ključne za varnost podatkov.

V lanskem letu je bila razdrobljenost med mobilnimi napravami Android prav tako zelo visoka, saj je bilo na spletnem portalu XDA-Developers skupno registriranih več kot 3.100 novih mobilnih naprav z dostopom do portala Google Play. Skupno je bilo 22 novih mobilnih naprav opremljenih z mobilnim procesorjem Qualcomm Snapdragon 845, zgolj 41 pa jih je imelo nameščen najnovejši mobilni operacijski sistem Android 9.0 Pie. Pri tem je zanimivo tudi to, da je kar 121 mobilnih naprav Android imelo na voljo več kot štiri gigabajte sistemskega pomnilnika, med njimi jih je bilo kar nekaj nizkocenovnih.

Na spletnem portalu XDA-Developers so še razkrili, da so uporabniki skupno registrirali kar 53 mobilnih naprav Samsung (vključno s tabličnimi računalniki), mobilnih naprav konkurenčnega podjetja Huawei pa je bilo 31. Kitajsko podjetje Xiaomi pa je lani imelo skupno 20 novih certificiranih naprav Android, vključno s pametnimi televizorji. Pri tem velja omeniti, da omenjeni seznam ne vključuje mobilnih naprav, ki ne temeljijo na mobilnem operacijskem sistemu Android, kot so na primer pametne ročne ure, saj te namreč temeljijo na osnovi Googlove mobilne platforme Wear OS.


Prijavi napako v članku