Računalništvo, telefonija
25.12.2016 14:48

Deli z drugimi:

Share

V Kanadi bo širokopasoven dostop do interneta na voljo vsem!

V Kanadi bo vsak upravičen do nakupa interneta s hitrostjo prenosa do 50 megabitov na sekundo in hitrostjo nalaganja 10 megabitov na sekundo.
V Kanadi bo vsak upravičen do nakupa interneta s hitrostjo prenosa do 50 megabitov na sekundo in hitrostjo nalaganja 10 megabitov na sekundo.

Čeprav bi morala biti v letu 2016 širokopasovna povezava do svetovnega spleta dostopna vsakemu slehernemu prebivalcu našega planeta, temu kakopak ni tako. Na svetu, vključno z razvitimi državami, žal še vedno najdemo »otočke«, kjer so uporabniki za dostop do interneta primorani uporabljati povezave s hitrostjo 52 kbitov na sekundo ali počasen mobilni dostop. To pa kmalu ne bo več držalo za prebivalce Kanade, saj je kanadska komisija za radio-televizijo in telekomunikacije (Canadian Radio-Television and Telecommunications Commission) sprejela odločitev, da bo že v bližnji prihodnosti širokopasovni dostop do interneta na voljo za prav vse Kanadčane.

Da bi dosegli zastavljen cilj, je kanadska komisija za radio-televizijo in telekomunikacije za namen projekta primaknila kar preračunanih 720 milijonov evrov sredstev, kar naj bi zadoščalo tudi za to, da bo širokopasovni internet dostopen na podeželju in manj razvitih območjih Kanade. Glede na zastavljeni načrt bi morali vsi državljani Kanade pri lokalnem ponudniku internetnih storitev imeti možnost nakupa interneta s hitrostjo prenosa do 50 megabitov na sekundo in hitrostjo nalaganja 10 megabitov na sekundo. Ker trenutno kar 18 odstotkov državljanov Kanade še nima dostopa do širokopasovnega svetovnega spleta, bo projekt trajal kar nekaj desetletij. Do leta 2021 naj bi se odstotek državljanov brez dostopa do širokopasovnega interneta po ocenah poznavalcev zmanjšal pod deset odstotkov.


Prijavi napako v članku