Računalništvo, telefonija
15.11.2013 06:26

Deli z drugimi:

Share

V Evropi bo kmalu dovoljena uporaba elektronike med poleti!

Evropska agencija za varnost v letalstvu bo še pred koncem novembra izdala dovoljenje za uporabo mobilnih naprav še med vzletom, dvigom, spustom in pri pristanku. Mobilnike bo dovoljeno uporabljati le v načinu brez povezave, prenosniki pa bodo morali biti med vzletom in pristankom pospravljeni.
Vse evropske letalske družbe bi lahko uporabo mobilnih naprav dovolile šele proti koncu naslednjega leta.
Vse evropske letalske družbe bi lahko uporabo mobilnih naprav dovolile šele proti koncu naslednjega leta.

Kot vse kaže bomo lahko kmalu tudi v Evropski uniji uporabljali elektronske naprave na letalu še med vzletom, dvigom, spustom in pri pristanku. Evropska agencija za varnost v letalstvu EASA (European Aviation Safety Agency) je namreč najavila, da bo še pred koncem novembra izdala dovoljenje za uporabo pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih naprav od letališča do letališča. Novodobne naprave namreč oddajajo malo elektromagnetnega valovanja in po mnenju strokovnjakov ne ogrožajo več sicer še vedno relativno občutljivih letalskih merilnih naprav.

Kljub napovedanemu dovoljenju s strani Evropske agencije za varnost v letalstvu za uporabo elektronskih naprav na letalu še med vzletom, dvigom, spustom in pri pristanku, se bo še vedno potrebno držati določenih pravil. Pametne mobilne telefone bo dovoljeno uporabljati izključno v načinu brez povezave (flight mode), medtem ko bodo morali biti prenosniki med vzletom in pristankom pospravljeni. Prenosni in tablični računalniki bodo lahko imeli vključeni brezžični povezavi Wi-Fi in Bluetooth, saj gre za omrežji zelo kratkega dosega.

Tu velja še omeniti, da bo v letošnjem letu uporaba mobilnih naprav po vsej verjetnosti še vedno prepovedana, saj ko bo EASA potrdila spremembo pravil, bo morala vsaka letalska družba posebej prilagoditi svoja lastna pravila, za kar je seveda potreben čas. V najslabšem primeru bi lahko vse evropske letalske družbe uporabo mobilnih naprav dovolile šele v drugi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku