Računalništvo, telefonija
28.09.2017 07:56
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uspešno opravili prvo testno vožnjo z letečim taksijem

Uspešno opravili prvo testno vožnjo z letečim taksijem
Uspešno opravili prvo testno vožnjo z letečim taksijem

Nemška družba Volocopter je v sodelovanju z oblastmi Dubaja že pred časom najavila začetek projekta, katerega cilj je vzpostavitev prve leteče taksi službe na svetu. Po večmesečnih pripravah pa je nemška družba le opravila pravi test novodobnega taksija, za ta namen pa je bil uporabljen dron z 18 rotorji. Čeprav je bil zrakoplov v primeru okvare opremljen z rezervnimi baterijami, rotorjem in celo padalom, na prvem preizkusnem letu ni bilo nobenega potnika.

Testiranje novodobnega taksija je bilo sestavljeno iz vzleta, kratkega leta, vzdrževanja nadmorske višine okoli 200 metrov nad tlemi in avtonomnega pristajanja, ki je skupaj trajalo le približno pet minut. V prihodnosti naj bi se avtonomija delovanja povzpela na okoli 30 minut, najvišja hitrost letenja pa bo omejena na 100 kilometrov na uro. Avtonomno letenje s taksijem naj bi se po trenutnih načrtih začelo čez približno pet let, zanimanje zanje pa je že zdaj izjemno.

Dron naj bi prevažal eno osebo z maksimalno težo 110 kilogramov, dovoljen pa bo tudi en kos prtljage. Ko se bo potnik usedel v dron, bo imel na izbiro več možnih destinacij, vse pa bodo skrbno izbrane, saj bodo morale imeti dovolj prostora za varen pristanek. Izbira destinacije je tudi edina stvar, ki jo bo moral potnik storiti, saj bo dron let opravil povsem samodejno, hitrost leta pa naj bi v običajnih pogojih znašala slabih 50 kilometrov na uro.


Prijavi napako v članku