Računalništvo, telefonija
14.02.2017 10:39
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Dubaju boste lahko kmalu leteli po zraku z dronom

Kako bodo droni spremenili svet v naslednjih 5-ih letih
Kako bodo droni spremenili svet v naslednjih 5-ih letih

Dubaj bo kot kaže prvo večje mesto na svetu, kjer se bodo ljudje lahko prevažali s popolnoma avtomatiziranimi droni. Od meseca julija naprej se bo po mestu mogoče prevažati s pomočjo drona Ehang 184, ki je produkt kitajskega proizvajalca, testiranja pa že od lanskega poletja potekajo v ameriški puščavi Nevada.

Dron bo prevažal eno osebo z maksimalno težo 110 kilogramov, dovoljen pa bo tudi en kos prtljage. Ko se bo potnik usedel v dron, bo imel na izbiro več možnih destinacij, vse pa bodo skrbno izbrane, saj bodo morale imeti dovolj prostora za varen pristanek. Izbira destinacije je tudi edina stvar, ki jo bo moral potnik storiti, saj bo dron let opravil povsem samodejno, hitrost leta pa naj bi znašala slabih 50 kilometrov na uro.

Pri projektu sicer za zdaj še ni znano, ali se bodo lahko z droni prevažali vsi zainteresirani posamezniki ali bo storitev na začetku na voljo zgolj srečnim izbrancem oziroma domačinom. Prav tako tudi ni znano, na kakšni višini se bodo poleti opravljali. Glavno oviro pri tem bi lahko predstavljale visoke dubajske stolpnice, ki jih bo moral dron bodisi preleteti bodisi med njimi slalomirati. Dubaj si sicer želi do leta 2030 prenesti tretjino mestnega prometa na samodejna vozila. To ne zajema zgolj omenjenega projekta z droni, ampak tudi cestna vozila.


Prijavi napako v članku