Triki in nasveti
11.11.2014 23:59
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Usmerjen napad na slovenske uporabnike spletnega bančništva

Lažna spletna stran »SKB Banke«.
Lažna spletna stran »SKB Banke«.

»Phishing« ali ribarjenje je metoda, s katero nepridipravi z lažnimi elektronskimi sporočili poskušajo od nič hudega slutečih računalničarjev pridobiti podatke zaupne narave, kot so številke kreditnih kartic, vstopna gesla in podobno. Medtem ko so bili slovenski računalničarji še pred kratkim relativno varni pred tovrstnimi napadi, danes kakopak ni več tako. To dokazuje nedavni napad na slovenske uporabnike spletnega bančništva.

Šlo je dejansko za »ponaredek« elektronske pošte, ki so jo uporabniki prejeli s strani »Nove Ljubljanske banke« in »SKB Banke«. Spletni kriminalci so s prefinjeno prevaro poskušali od nič hudega slutečih uporabnikov pridobiti zaupne informacije. Lažna spletna stran »Nove Ljubljanske banke« je bila že odstranjena, medtem ko je stran »SKB Banke« na žalost še vedno na voljo in njeni uporabniki so še vedno izpostavljeni grožnji.

Iz vpletenih bank so njihovim uporabnikom že sporočili, da nikoli ne pošiljajo tovrstnih sporočil po elektronski pošti. Zato uporabnike spletne banke naprošajo, naj prejeto pošto takoj izbrišejo in naj nikoli ne izbirajo ponujenih povezav. Prav tako naj na sumljiva sporočila ne odgovarjajo in jih ne posredujejo naprej. Uporabnikom spletnih bank seveda priporočamo še namestitev kakovostnih varnostnih rešitev z modulom za zaznavanje lažnih oziroma »phishing« spletnih strani.


Prijavi napako v članku