Telefoni
23.09.2022 09:26

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki mobilnega omrežja klicali in se pogovarjali manj

Uporabniki so v 2. četrtletju 2022 opravili manj odhodnih klicev iz domačih mobilnih omrežij, bilo je tudi manj telefonskega prometa. Po drugi strani so poslali več SMS- in MMS-sporočil ter prenesli več podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa.

Odhodnih telefonskih klicev iz mednarodnih omrežij več

Skupno je bilo iz slovenskih mobilnih omrežij zaznanih okoli 495 milijonov odhodnih telefonskih klicev. To je bilo za 1 % manj kot v istem četrtletju prejšnjega leta, pri čemer je bilo število domačih odhodnih klicev prav tako manjše za 1 %. Nasprotno se je število mednarodnih odhodnih klicev povečalo za 13 %. Povprečni uporabnik je iz mobilnih omrežij na dan poklical 2-krat.

Promet iz mobilnih v fiksna omrežja upadel najbolj

Skupno je bilo izmerjenih okoli 21 milijonov ur odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je bilo za 7 % manj kot v istem četrtletju leto pred tem. Domači promet je bil prav tako manjši za 7 %, mednarodni pa za 2 %. V enem letu se je odhodni mobilni promet zmanjšal pri obeh vrstah uporabnikov in v vseh omrežjih, najbolj iz mobilnih v fiksna omrežja, in sicer za 12 %. Povprečni uporabnik mobilnih omrežij je telefoniral približno 5 minut na dan.

Rast pri poslanih MMS-sporočilih višja kot pri SMS-sporočilih

Poslanih je bilo okoli 577 milijonov SMS-sporočil, kar je bilo za 1 % več kot v 2. četrtletju 2021. Zasebni uporabniki so jih poslali za 3 % manj, poslovni uporabniki pa za 13 % več. Poslanih je bilo tudi skoraj 31 milijonov MMS-sporočil ali za 5 % več. Povprečni uporabnik je poslal 2 SMS-sporočili na dan.

Poslovni uporabniki prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesli za tretjino več podatkov

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bilo prenesenih več kot 73 milijonov gigabajtov podatkov, za 30 % več kot v istem obdobju prejšnjega leta. Poslovni uporabniki so uporabili za 33 % več prenosa podatkov. V tem podatku ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi.

Več kot polovica uporabnikov do interneta prek optičnega dostopa

Ob koncu 2. četrtletja 2022 je bilo v Sloveniji za dostop do interneta v uporabi okoli 677.000 širokopasovnih priključkov ali za 2 % več kot v istem obdobju leto prej. Povečalo se je predvsem število priključkov z optičnim dostopom, za 11 %, in doseglo več kot polovični delež med vsemi širokopasovnimi priključki (51 %). Število priključkov prek kabelskega modema je na letni ravni upadlo za 2 %, število priključkov xDSL pa za 9 %.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
mobilna telefonija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več