Operacijski sistemi
22.06.2016 16:24

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Androida pozor! Preti nova zlonamerna programska oprema!

Uporabniki Androida pozor! Preti nova zlonamerna programska oprema!
Uporabniki Androida pozor! Preti nova zlonamerna programska oprema!

Eden vodilnih globalnih akterjev s področja varnosti in informacijske tehnologije Trend Micro opozarja, da je na pohodu nova zlonamerna programska oprema, ki znotraj legitimnih aplikacij namesti škodljive, nezaželene programe. “Godless”, kot so novo grožnjo označili strokovnjaki, je za zdaj v glavnem napadel Indijo in dele jugovzhodne Azije (850.000 naprav), medtem ko je v ZDA okuženih manj kot 2% naprav. V nevarnosti so predvsem trgovine z aplikacijami, med katerimi je tudi Google Play, ogrožen pa je Android 5.1 in vse prejšnje verzijie sistema.

Po zapisu v blog objavi Trend Micra, Godless pridobi administracijske pravice naprave, kar mu omgoča namestitev neavtoriziranih aplikacij ter na višji ravni celo vohunsko opremo. Varnostni ukrepi v trgovinah z aplikacijami niso dovolj močni, saj jih Godless zaobide in ko je enkrat zlonamerna oprema nameščena jo je zelo težko odstraniti. Podjetje Trend Micro pravi, da so do tega trenutka videli Godless na praktičnih aplikacijah kot je svetilka, aplikacijah, ki temeljijo na Wi-Fi povezavi in raznih popularnih igrah.

Trend Micro opozarja, da naj pred vsako namestitvijo nove aplikacije preverimo ozadje, izvor in poreklo razvijalca, saj naj bi ravno nepoznani razvijalci aplikacij bili tisti glavni vir tovrstnih zlonamernih programskih oprem. Kljub temu, da so ogrožene tudi največje trgovine z aplikacijami je vseeno priporočljivo, da se aplikacije izbirajo iz znanih, bolj zauplivih in kredibilnih virov, poleg tega pa tudi kakšen dodaten varnostni ukrep na mobilnih telefonih ne bo odveč.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku