Računalništvo, telefonija
13.06.2011 10:55

Deli z drugimi:

Share

Upogljivi zasloni Samsung AMOLED že naslednje leto?

Upogljivi zasloni Samsung AMOLED bodo omogočili izdelavo naprav zanimivih oblik.
Upogljivi zasloni Samsung AMOLED bodo omogočili izdelavo naprav zanimivih oblik.

Tokrat naj bi šlo zares. Podjetje Samsung naj bi kmalu pričelo z množično proizvodnjo upogljivih in praktično neuničljivih zaslonov AMOLED za prenosne naprave. Ti bodo temelji na osnovi izredno odporne in upogljive plastike. Težko pričakovane zaslone AMOLED naj bi podjetje Samsung pričelo množično izdelovati že čez slabo leto dni.

Samsung bo nove zaslone AMOLED izdelal na način, da bo izredno tanek sloj tekočih kristalov z aktivno matriko (Thin Film Transistor ali TFT) postavil na plastično osnovo. Za zaščito aktivne matrike bodo inženirji računalniškega giganta uporabili kar izredno tanko plast poliamida. Ta je nadvse odporna na padce, praske in udarce. Če nam bo mobilna naprava, opremljen s tem zaslonom padla na tla z zaslonom obrnjenim proti tlom, se bo ta po vsej verjetnosti razbil. Kljub temu ga bo mogoče še vedno uporabljali kot običajen na dotik občutljiv zaslon. To pomeni, da naprave ne bodo več potrebovale fizičnih gumbov.

Najlepše pri tem bo zagotovo to, da bo cena upogljivih in praktično neuničljivih zaslonov AMOLED povsem enaka običajnim zaslonom. Samsung naj bi sprva ponudil v prodajo zaslone s 4,5-palčno oziroma 11,4-centimetrsko diagonalo. Z njim bodo po vsej verjetnosti sprva opremljeni le Samsungovi pametni mobilni telefoni višjega cenovnega razreda. Nekoliko kasneje bodo ti na voljo še preostalim prenosnim napravam. Izdelovalci mobilnih telefonov, elektronskih knjig, glasbenih predvajalnikov in drugi ga po vsej verjetnosti že nestrpno pričakujejo.


Prijavi napako v članku