Računalništvo, telefonija
03.03.2020 19:00

Deli z drugimi:

Share

Upogljivi telefoni – imajo težavo s trpežnostjo in težko jih je popraviti

Upogljivi telefoni imajo težavo s trpežnostjo in težko jih je popraviti
Upogljivi telefoni imajo težavo s trpežnostjo in težko jih je popraviti

Upogljivi telefoni bi naj po napovedih mnogih predstavljali prihodnost razvoja dizajna pametnih telefonov, imajo pa preden dosežejo to stopnjo, pred seboj še precej ovir. To, da z novo tehnologijo pridejo ekstremno visoke cene in tehnične težave, smo navajeni in večina tistih, ki spadajo v skupino »early adopters«, to razumejo. Kljub temu pa se novice o velikih težavah upogljivih telefonov s trpežnostjo oz. vzdržljivostjo širijo hitro. Kot da to še ni dovolj, je upogljive telefone izjemno težko popravit, poleg tega pa so stroški popravil visoki.


Kategorija upogljivih telefonov se srečuje z mnogimi zamudami pri izidih naprav, omejenimi zalogami, poškodovanimi ekrani in težavami pri popravilih. Kot vse kaže so proizvajalci malce na silo postavili upogljive telefone na trg, preden so bili dokončno pripravljeni. Glavno vprašanje v tem trenutku je: Ali so ti problemi dovolj veliki, da ne kupimo upogljivega telefona? Za vas smo pripravili hiter pregled težav, s katerimi se srečujejo upogljivi telefoni, stroškov popravil in ostalih slabosti novega vala pametnih telefonov.


Upogljivi telefoni se soočajo z velikimi težavami s trpežnostjo

Dvomi v vzdržljivost ekranov upogljivih telefonov se pojavljajo vse od začetka razvoja in izida prvih naprav. Dodatno se je skrb povečala po tem, ko je Samsung predstavil svojega Galaxy.ja Fold na lanskoletnem MWC-ju in ni dovolil ljudem, da se ga dotikajo. Ne dolgo po tem so bile na voljo prve naprave za uradne recenzije in hitro so se pojavile novice o težavah z ekrani. Samsung je takoj okrivil izvajalce recenzij, ki naj bi odstranili zaščitni sloj na ekrani, saj naj bi ga mnogi zamenjali za zaščito ekrana. Spletni portal Digital Trends, ki je prav tako izvedel lastno recenzijo, teh težav ni imel, imeli pa so ga CNBC, the Verge, in Marques Brownlee. Kmalu je postalo jasno, da so težave večje, kot se morda zdi. To je povzročilo zamik izida telefona, ki je bil sprva načrtovan za 25. april.


Glede na to, da ni bilo čisto jasno, kdaj naj bi telefon izšel, AT&T, Best Buy in ostali prodajalci pa so odpovedovali svoja naročila, stvari za upogljive telefoni niso izgledale najbolje. Samsungov glavni izvršni direktor je priznal, da so na silo želeli prehitevati, vendar so do konca julija telefon popravili in vse je bilo pripravljeno na izid, ki je bil napovedan za september.


Samsung je od izida prodal približno 500.000 modelov Galaxy Fold. Od takrat je bilo nekaj pritožb predvsem s pomanjkljivostmi pri dizajnu Folda, medtem ko zgleda, da je Samsung odpravil zgoraj omenjene večje težave. Dejstvo je, da imajo prvi lastniki telefona tega šele manj kot pol leta, kar pomeni, da morda še ne moremo ravno v celoti oceniti kvalitete naprave, je pa res, da lahko dobimo občutek, kaj pričakovati v naprej.


Kmalu po Samsungovem upogljivem telefonu se je pojavil drugačen, retro model Motorola Razr, ki je v začetku požel veliko zanimanja in navdušenja. To je trajalo do prvih zgodb o glasnem in ne najbolj prikladnem mehanizmu odpiranja naprave. Spet se je zdelo, da smo na začetku, saj je prišel še en upogljivi telefon, ki nas ni najbolj navdušil. Motorola se je povezala s tehnološkimi portali in prva serija recenzij je pokazala na težave z ekranom in mehanizmom upogibanja. Največji problem pa je ugotovil portal InputMag, ki je ugotovil, da se zgornja plast ekrana loči od osnove in to povzroči razpoko na sredini ekrana.


Po tem, ko je Razr bil deležen kritik na račun prej opisanih težav, je Samsung poizkusil že drugič, in sicer s telefonom Galaxy Z Flip. Prvi vtis je bil dober, prav tako pa je bilo splošno javno mnenje o napravi odlično – tudi recenzije so bile dobre. Zanimivo oz. čudno pa je bilo to, da je Samsung dovolil testiranje telefona zgolj 24 ur, na dan izida 14. februarja – samo tri dni po predstavitvi naprave. To je takoj dvignilo stopnjo zaskrbljenosti glede trpežnosti telefona, kajti po navadi testiranja naprav trajajo nekaj dni, pred samim izidom naprave. Obstajali so tudi določeni dvomi, ali je ekran modela Z Flip resnično narejen iz stekla, kot je trdil Samsung. Po nekaj primerih prask na ekranu, se je izvedlo, da ima ekran telefona Z Flip zaščito iz polimerov.


Težko je sicer napovedati, kako bo potekal razvoj upogljivih telefonov in kako dolgo se bodo obdržali, vendar je za zdaj jasno vsaj to, da so precej manj trpežni od povprečnega pametnega telefona. Ponujajo omejeno oz. ničelno vodoodpornost, niso ravno odporni na praske ekrana, prav tako pa obstaja tveganja, da se majhni delci zadržijo v delih, kjer se telefoni upogibajo. Poleg vsega trenutno ni ravno veliko izbire glede zaščite za ekrane upogljivih telefonov.


Kaj pa, če se vseeno odločimo za nakup upogljivega telefona? Kaj se zgodi, če se telefon zlomi ali se poškoduje?


Popravilo upogljivih telefonov je zahtevno in drago

Popravilo modernih pametnih telefonov že od nekdaj ni bilo ravno mačji kašelj, prvi upogljivi telefoni pa so stvari zakomplicirali v povsem nove razsežnosti. Popularna spletna stran, iFixit, dodeljuje ocene telefonom, glede na težavnostno stopnjo popravila. Torej tisti telefoni, katerih popravilo zahteva največ dela, imajo najnižjo oceno. Upogljivi telefon Motorola Razr je na tej lestvici dobil oceno 1/10, medtem ko se je Samsung Galaxy Folds odrezal le za eno stopničko bolje, dobil je namreč 2/10. Tudi Samsungov novejši uporagljivi telefon je dobil oceno 2/10. Za občutek naj povemo, da sta recimo iPhone 11 in Piel 4 XL dobila ocene 6/10 in 4/10, kar pomeni, da je razlika v zahtevnosti popravila precej očitna.


“Ljudje so lahko upravično zaskrbljeni, ko govorimo o trpežnosti upogljivih telefonov”, je povedala Olivia Webb, iz spletnega portala iFixit. “Pri obeh, torej Samsungu Galaxy Z Flip in Motoroli Razr, smo prišli do ugotovitve, da sta zanimiva telefona, zabavna in kul za uporabo, vendar ostaja dejstvo, da v oba brez večjih težav pride prah in umazanija”, je še dodala.

Glede na to, da so popravila upogljivih pametnih telefonov tako zahtevna, obstaja velika nevarnost, da se bo našel nekdo, ki bo skušal zadeve popraviti sam in s tem lahko škoduje napravi namesto, da bi jih koristil.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

PROWEB SOLUTIONS, Sebastijan Jakomini s.p.

Potrčeva cesta 50, 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več