Računalništvo, telefonija
03.07.2016 13:48
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca premagala izkušenega vojaškega pilota

Pilotov letal kmalu ne bomo potrebovali več, saj bo njihovo mesto prevzela kar umetna inteligenca.
Pilotov letal kmalu ne bomo potrebovali več, saj bo njihovo mesto prevzela kar umetna inteligenca.

Večna bitka med strojem in človekom je področje, ki je strokovnjake računalništva in umetne inteligence razdelila na dva tabora. Ena stran zagovarja tezo, da bodo računalniki tisti, ki bodo v prihodnosti sposobni učenja in napovedovanja rezultatov na podlagi zbranih podatkov, medtem ko druga stran trdi, da je zgolj človek sposoben sklepanja in kompleksnih miselnih operacij. Neizpodbitno pa je, da se umetna inteligenca že lahko kosa s človekom na marsikaterem področju, v zadnjem od tovrstnih testov pa je proti njej dvoboj izgubil izkušeni pilot ameriških vojaških sil in eden najboljših inštruktorjev na ozemlju ZDA Gene Lee.

Izkušeni pilot in računalniški sistem Alpha z umetno inteligenco podjetja Psibernetix sta se soočila v računalniški simulaciji letalskega dvoboja. Čeprav polkovnik sodi med vodilne strokovnjake za taktične boje v letalstvu, je gladko izgubljal dvoboj za dvobojem, pri čemer ni zabeležil niti ene zmage. Pri tem je zanimivo tudi to, da je umetno inteligenco poganjal računalnik, vrednosti komajda preračunanih 450 evrov. Strokovnjaki podjetja Psibernetix pa so prepričani, da bi umetno inteligenco za pilotiranje letal lahko kmalu »vgradili« tudi v miniaturne osebne računalnike, kot je na primer legendarni RaspBerry Pi.

Na spletu so se že začele širiti govorice, da se za umetno inteligenco s pilotskim znanjem že zanimajo tudi pri ameriški vojski. Ta naj bi sprva prevzela mesto kopilota v resničnih letalih, nekoliko kasneje pa bi lahko popolnoma samostojno upravljala letala za izpolnjevanje taktičnih bojev proti nasprotnikom.


Prijavi napako v članku