Triki in nasveti
19.02.2021 18:25

Deli z drugimi:

Share

Ultimativni vodnik za nakup idealnih slušalk (2.del)

Ultimativni vodnik za nakup idealnih slušalk (2.del)
Ultimativni vodnik za nakup idealnih slušalk (2.del)

V prvem delu članka smo predstavili prednosti in slabosti trenutno glavnih kategorij slušalk – “over-ear”, “in-ear”, “on-ear”, “true wireless” – in našteli nekaj primerov kvalitetnih modelov, v drugem delu članka pa se bomo dotaknili še “gaming” slušalk, razlik med žičnimi in brezžičnimi modeli, izpostavili bomo glavne proizvajalce na tem področju in pa za konec še nekaj lastnosti, na katere moramo biti pozorni ob nakupu slušalk.

“Gaming” slušalke

Za te slušalke je značilno, da nudijo “software”, ki poustvarja bolj realistični 3D zvok, kar posledično pomeni boljšo kvaliteto zvoka, kot tipični TV zvočniki. Nekaj primerov kvalitetnih “gaming” slušalk:

Prednosti “gaming” slušalk

Kot že omenjeno je ena največji prednosti teh slušalk realističen zvok, ki bolj točno kopira način, kako tudi sicer ljudje percipiramo zvok na dnevni ravni. Večina boljših “gaming” slušalk ima kompatibilno programsko opremo, ki uporabnikom omogoča kreiranje personaliziranih zvočnih profilov, seveda pa je značilno tudi to, da imajo zelo pogosto te slušalke tudi mikrofon. Zato je po navadi cenovno bolj ugodno kupiti kvalitetne “gaming” slušalke, kot pa navadne slušalke in dodatni mikrofon.

Pomanjkljivosti “gaming” slušalk

Dejstvo je, da veliko “gaming” slušalk sloni na bogatnih marketinških obljubah in če pri nakupu nismo pozorni, hitro lahko zapravimo nekaj sto evrov. “Gaming” slušalke so značilne po bleščešem dizajnu, razsvetljavi, RGB barvah in to je lahko nekaj, kar nam je zelo všeč, ali pa niti malo. Dejstvo pa je, da ravno ta poseben dizajn vedno pritegne veliko pozornosti, če recimo slušalke nosimo v javnosti.

Žične ali brezžične slušalke

Pri vsaki kategoriji slušalk, ki smo jih predstavili v obeh delih člankov, lahko izbiramo med žično ali brezžično varianto (razen pri “true wireless” slušalkah). Večina Bluetooth slušalk sicer ima opcijo za žično uporabo, vendar so ti modeli po navadi dražji od žičnih alternativ. Pomembno je imeti v mislih tudi kakšen telefon imamo. Če recimo nimamo vhoda za slušalke in imamo žične slušalke, to pomeni, da moramo vedno uporabljati adapter. Pogosta kombinacija je uporaba žičnih slušalk doma in brezžičnih na poti in drugod.

Tehnologija “active noise-cancelling” (ANC)

ANC slušalke vseh vrst so odlična izbira za vse tiste, ki veliko potujete in delate od doma oz. na daljavo. V kolikor tehnologija ANC deluje tako, kot mora, zvoki iz okolja dejansko niso prisotni, kar seveda pomaga pri koncetraciji pri delu. Nekaj primerov kvalitetnih “ANC” slušalk:

Poleg tega, da se z “ANC” slušalkami znebimo vseh neželenih zvokov iz okolice, nam lahko te na dolgi rok zaščitijo tudi sluh. Pri klasičnih slušlkah namreč dvigujemo nivo zvoka, da bi blokirali zunanje zvoke. Dolgotrajna izpostavljenost glasnim zvokom pa seved za naš sluh ni priporočljiva.

Na katere znamke moramo biti pozorni?

Zdi se, da dandanes že praktično vsa tehnološka podjetja proizvajajo slušalke. Ne glede na to obstaja nekaj tistih, ki posebej izstopajo.

Znamke slušalk za športnike

Bose, Jabra in Jaybird so v tem trenutku proizvajalci, ki lahko najbolje zadovoljijo potrebe športnikov. Bose Sport Earbuds nudijo varno in udobno nošenje v kombinaciji z odlično kvaliteto zvoka. Uporabniki, ki želijo nekaj bolj vzdržljivega, lahko razmislijo o modelu Jabra Elite Active 75t, ki je odporen na prah in vodo (ali novejše Jabra Elite 85t). Za konec pa so utukaj še slušalke Jaybird: Jaybird Vista s certifikatom IPX7, katere pod vodo zdržijo do 30 minutes.

Najboljše “noise-cancelling” slušalke? Bose, Sony, Sennheiser in Shure

Bose in Sony sta na področju “active noise-cancelling” slušalk prisotne že kar nekaj časa in oba proizvajalca sta navdušila s svojima zadnjima “flagship” modeloma: Bose Noise Cancelling Headphones 700 in Sony WH-1000XM4. Bose slušalke nudijo futuristični dizajn z nežnimi krivinami, medtem ko je Sony ostal zvest modelu WH-1000XM3. Tako Bose, kot Sony, nudita odlično tehnologijo “noise-cancelling”, Sony pa vseeno zmaga na področju splošne učinkovitosti delovanja. Oba proizvajalca sta razvila tudi svojo aplikacijo, v kateri lahko uravnavamo zvok v slušalkah, ki se med drugim tudi hitro polnijo.

Če želite stopiti nekoliko izven klasičnih okvirjev, sta na trgu še Sennheiser in Shure. Slušalke Shure Aonic 50 so s ceno $300 zelo konkurenčne ostalim alternativam, nudijo pa kvalitetno ANC tehnologijo, solidni sistem mikrofonov in so poleg vsega še zelo udobne – tudi, če nosimo očala. Sennheiser ima dva popularna modela “noise-cancelling” slušalk: Sennheiser PXC 550-II in Sennheiser Momentum 3 Wireless.

“Budget” proizvajalci: Anker SoundCore, JLab in 1More

Anker je recimo eden bolj poznanih “budget” proizvajalcev slušalk, ki pa vseeno prinašajo tudi visoko vrednost. Portal Android Authority je model Anker SoundCore Liberty Air 2 označil, kot ene njihovih najljubših “true wireless earbuds” slušalk. Nudijo namreč različne programske lastnosti preko kompatibilne aplikacije, upravljanje z njimi je enostavno, polnijo pa se preko hitrega polnjenja v brezžičnem polnilnem etuiju. Te Bluetooth 5.0 slušalke podpirajo aptX in AAC predvajanje visoke kakovosti zvoka tako za Androide kot iPhone.

JLab zelo jasno komunicira, da ne želijo proizvesti najboljših slušalk, kar obstajajo, temveč razvijajo zelo dobre produkte za vse tiste z omejenim proračunom. Primer takšnih slušalk so JLab Go Air, ki jih dobimo že za dobrih 30 evrov.

Potem pa so tukaj še slušalke 1More PistonBuds, ki so poceni “true wireless earbuds” za manj kot 50 evrov in nudijo odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Te kompaktne slušalke se lahko pohvalijo z oceno IPX4, USB-C etuijem in podpirajo mono poslušanje v obeh slušalkah.


Prijavi napako v članku