Računalništvo, telefonija
15.04.2020 09:07
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ulice Tunisa varujejo robotski policisti

Roboti policisti postajajo realnost.
Roboti policisti postajajo realnost.

Sodobne robote najdemo tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Proizvajalci in delodajalci v to panogo namreč vlagajo vse več denarja, saj so stroški dela tu precej nižji, hkrati pa se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Ker roboti tudi ne zbolevajo za človeškimi boleznimi, je policija v Tunisu sprejela odločitev, da bo za nadzor nad spoštovanjem karantene uporabila kar sodobnega in tehnološko naprednega robotskega policista, ki je opremljen z oznako PGuard.

Robotski policist PGuard preži za ljudmi, ki se kljub ukrepu karantene sprehajajo po ulicah tunizijske prestolnice. Ko robot zazna človeka na ulici, se mu približa, operater na drugi strani (policist) pa preko njega komunicira neposredno z osebo. Ta mora policistu pokazati dokumente preko kamere, ki je nameščena na robotu, ter druge dokumente, s katerimi lahko dokaže, da je legitimno na “prostosti”, čeprav je bila uvedena karantena.

Tunizijski policisti so z delovanjem robotskega policista več kot zadovoljni. Ta lahko opravlja enostavnejša policijska dela, policisti pa niso izpostavljeni nevarnostim okužbe z novim virusom.


Prijavi napako v članku