Avtomobilizem
04.04.2024 06:56
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ugled Elona Muska pada, z njim pa tudi Teslin

Po podatkih podjetja Caliber, ki spremlja ugled globalnih korporacij, sta kontroverzni nastop in milo rečeno posebno vedenje Elona Muska v zadnjih letih zelo verjetno pomembno vplivala na padec Tesline prodaje.

Reuters je objavil podatke nedavne raziskave, v kateri Caliber ugotavlja, da bi danes Tesline storitve ali produkte kupilo le 31 odstotkov tistih, ki bi imeli to možnost. Novembra 2021, ko je Tesla v sklopu te iste raziskave beležila najvišji rezultat, 70 odstotkov, Muskov vpliv še ni bil tako velik. Samo letos januarja je ugled Tesle padel za 8 odstotkov. Za primerjavo lahko povemo, da so rivali na področju prodaje električnih vozil, recimo Audi, BMW in Mercedes, povečali svoj rezultat oz. ugled in so vsi dosegli med 44 in 47 odstotki.

Ločena raziskava analitikov pri CivicSciencu, ki spremlja odobravanje Muska s strani ameriških potrošnikov kaže, da trenutno 42 odstotkov sodelujočih ne podpira Muska. Ko je aprila 2022 naznanil nakup Twitterja, je bila ta številka 32 odstotkov. Izvršni direktor Tesle se je od takrat znašel v številnih škandalih, od takšnih in drugačnih praks v zvezi z X-om, do pogostega komuniciranja o teorijah zarote in ostalih primerov škodljive retorike.

Caliber trdi, da je 83 odstotkov anketiranih Američanov povezovalo Teslo z Muskom, pri čemer je izvršni direktor Calibra Shahar Silbershatz za Reuters povedal, da je “zelo verjetno, da Musk sam prispeva k padcu ugleda”. Dodatni podatki, ki jih je Reutersu posredovalo svetovalno podjetje za vrednotenje blagovnih znamk Brand Finance, kažejo podoben padec ugleda Tesle med potrošniki na Nizozemskem, v Združenem kraljestvu, Franciji in Avstraliji.

Če Muskovo polarizirajoče vedenje vpliva na prodajo Tesle, bo to eden od ključnih dejavnikov za slabši uspeh v letošnjem letu. Podjetje je že januarja opozorilo, da bo njihova rast leta 2024 “lahko precej nižja” kot lani. Trenutno pripravljajo svojo linijo vozil za leto 2025. Tesla se sooča tudi z vse večjo konkurenco ponudnikov električnih vozil, kot sta Rivian in kitajski BYD. V svojem poročilu o proizvodnji v prvem četrtletju so upad prodaje pripisali zamudam pri proizvodnji in motnjam pri dobavah.

Bloomberg je pred več kot letom dni iskal podobne povezave med Muskovim vse nižjim ugledom in nestanovitnim tečajem Teslinih delnic. Od takrat Musk za svojo osebnost ni naredil praktično nič koristnega.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tesla Elon Musk


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več