Računalništvo, telefonija
20.10.2017 11:59

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu 17.10 končno na voljo za prenos!

Novi Ubuntu 17.10 je na voljo le v 64-bitni različici.
Novi Ubuntu 17.10 je na voljo le v 64-bitni različici.

Poznavalcem računalništva ni potrebno preveč razlagati, da je odprtokodni operacijski sistem Ubuntu ena od najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows 10, saj ponuja vse, kar povprečen uporabnik potrebuje za delo in zabavo. Na njem so namreč že prednameščeni vsi programi, ki so primerni tako za delo kot za preživljanje prostega časa. To seveda povsem drži tudi za najnovejšo različico operacijskega sistema Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark«, ki je že na voljo za prost in brezplačen prenos, in sicer z uradne spletne strani Canonical oziroma na povezavi http://bit.ly/Get-Ubuntu, pri čemer je seveda že na voljo tudi slovenska različica.

Največja novost odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu 17.10 je nedvomno prehod iz grafičnega vmesnika Unity na precej bolj znan in splošno prejet grafični vmesnik Gnome. Ta je sicer prejel nekatere grafične elemente vmesnika Unity in sicer zgolj zaradi tega, da bo uporabnikom operacijskega sistema Ubuntu nudil dovolj domače okolje za nemoteno delo. Pri zasnovi operacijskega sistema Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« je bil sistem X.Org odpuščen v korist grafičnega strežnika Wayland, prav tako je bil LightDM nadomeščen s sistemom GDM. Novost temelji na osnovi jedra Linux 4.13, ki ponuja odlično podporo sodobnim računalnikom in je na voljo s kopico prednameščenih programov, vključno s pisarniško opremo LibreOffice 5.4.1.

Prvi tem velja še omeniti, da je Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« prva različica operacijskega sistema organizacije Canonical, ki ni na voljo v 32 bitni različici, saj deluje izključno v navezi z novejšo 64-bitno zgradbo. Razlog za to je v tem, da je 32-bitna zgradba zastarela in povsem neprimerna za današnje standarde v povezavi z namiznimi računalniki in mobilnimi napravami. To velja tako za različico namenjeno osebnim računalnikom kot strežniškim sistemom.


Prijavi napako v članku