Računalništvo, telefonija
01.09.2017 09:11
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu 17.10 kmalu na voljo za prenos. Že veste kaj prinaša?

Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« bo na voljo za prenos 19. oktobra letos.
Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« bo na voljo za prenos 19. oktobra letos.

Verjetno ni treba preveč poudarjati, da je odprtokodni operacijski sistem Ubuntu ena od najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows 10, saj ponuja vse, kar povprečen uporabnik potrebuje za delo in zabavo. Na njem so namreč že prednameščeni vsi programi, ki so primerni tako za delo kot za preživljanje prostega časa. To bo povsem držalo tudi za najnovejšo različico operacijskega sistema Ubuntu (17.10), ki bo na voljo za prost in brezplačen prenos že oktobra letos in sicer z uradne spletne strani Canonical oziroma na povezavi http://bit.ly/Get-Ubuntu, pri čemer bo seveda na voljo tudi slovenska različica.

Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« je nedavno uradno prešel v tako imenovano fazo »feature freeze«, kar pomeni, da od sedaj naprej nove možnosti ne bodo več dodane, programerji pa bodo vse moči preusmerili v odpravo programskih napah in izboljšavo stabilnosti sistema. Ključna novost tu bo nedvomno prehod iz grafičnega vmesnika Unity na precej bolj znan in splošno prejet grafični vmesnik Gnome. Ta bo sicer prejel nekatere grafične elemente vmesnika Unity in sicer zgolj zaradi tega, da bo uporabnikom operacijskega sistema Ubuntu nudil dovolj domače okolje za nemoteno delo.

Pri zasnovi operacijskega sistema Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« bo sistem X.Org odpuščen v korist grafičnega strežnika Wayland, prav tako bo LightDM nadomeščen s sistemom GDM. Novost bo sicer temeljila na osnovi jedra Linux 4.12, kljub temu obstaja možnost, da bomo v končni različici novosti ugledali jedro Linux 4.13, ki bo uporabljan tudi v različici Ubuntu 18.04, pri čemer bo ta različica namenjena daljši podpori, saj bo opremljena z oznako LTS oziroma Long-Term Support.

Poskusna različica operacijskega sistema Ubuntu 17.10 »Artful Aardvark« bo javnosti na voljo za prenos že konec avgusta. Končna različica pa bo vsem na voljo 19. oktobra letos, vključno z različico, prevedeno v slovenščino.


Prijavi napako v članku