Računalništvo, telefonija
15.03.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Tudi pri konferencah moramo biti pozorni na varovanje podatkov

.. Priprava dogodka, pa naj bo to konferenca ali kak drug dogodek, na katerega vabite stranke, zahteva več dela kot si nekdo, ki se s tem ne ukvarja, sploh lahko predstavlja. Ali veste, katere pravne dokumente mora družba urediti, preden organizira nek dogodek? ..

Recimo, da družba A organizira konferenco in povabi družbo B, ki nastopi kot sponzor dogodka in znotraj konference organizira tudi lasten dogodek. V zameno za sodelovanje dobi družba B sto brezplačnih vstopnic za dogodek. Družba B izvaja promocijo svojega dogodka, družba A promocijo celotne konference. Družba A vstopnice prodaja, družba B pa jih bo podarila zainteresiranim, ki se bodo prijavili na spletni strani (izbrala jih bo sto, kolikor dobi vstopnic). Zato bo tudi obdelovala osebne podatke posameznikov. Družba B bo dogodek tudi slikala z namenom poročanja o njem.

Družba B bo imela s svojimi aktivnostmi kar nekaj dela. Zagotoviti mora Politiko varstva osebnih podatkov oziroma Izjavo o zasebnosti po 13. členu GDPR (kako upravljavec zagotavlja varstvo in obdelavo osebnih podatkov) ter jo javno objaviti npr. na spletni strani; skleniti mora Pogodbo o obdelavi osebnih podatkov, v kateri se opredeli odnos med družbo A in B; objaviti mora Splošne pogoje oz. pravila sodelovanja v podelitvi brezplačne vstopnice za dogodek; obvestiti mora posameznike o fotografiranju/snemanju dogodka; imeti mora tudi Soglasje za fotografiranje govornikov.

Kako je z zaposlenimi organizatorja

Do razmerja zaposlenih mora družba voditi kadrovsko evidenco v skladu z zakonodajo, zaposlene mora ustrezno obvestiti glede obdelave njihovih podatkov, urediti mora soglasja glede uporabe zasebnih telefonskih številk in zasebnega elektronskega naslova, če delodajalec ne zagotovi službenega telefona in elektronskega naslova ter soglasje za fotografiranje in objavo fotografij.

Za govorce oziroma nastopajoče na dogodku je treba pripraviti soglasja za fotografiranje/snemanje. Soglasje je lahko ustno, ampak nastane problem z dokazovanjem, saj je upravljavec dolžan dokazati privolitev.

V primeru, da bi se zaposleni in govorci v okviru izvedbe dogodka seznanili ali dostopali do osebnih podatkov upravljavca (npr. tudi osebnih podatkov udeležencev dogodka), bi bilo smotrno, da podpišejo izjavo o seznanitvi s pravili in zakonodajo varstva podatkov, v kateri je opredeljena tudi njihova odgovornost v primeru nedovoljene obdelave osebnih podatkov.

Kaj pa fotografije?

Fotografije štejemo kot varovane osebne podatke, kadar le-te določajo ali omogočajo določljivost posameznika, predvsem takrat, ko je posameznik na fotografiji ali posnetku jasno in nedvoumno razviden in bi se ga dalo na ta način identificirati, prepoznati in določiti ali ko se hkrati s posnetki in fotografijami obdelujejo tudi drugi osebni podatki o posamezniku, kot na primer njegovo ime in priimek, letnica rojstva in podobno.

Zbiranje privolitev na način, da se posamezniki strinjajo z obdelavo osebnih podatkov zgolj z udeležbo na dogodku, je po mnenju Informacijskega pooblaščenca problematična z več vidikov, namreč privolitev mora biti specifična za določen namen, nedvoumna, prostovoljna ter informirana, kar mora biti upravljavec sposoben dokazati.

Zato je pred vstopom v prostor dogodka, kjer se bo izvajalo snemanje, priporočljivo namestiti dovolj veliko obvestilo, s katerim se udeležence obvešča o snemanju in za kak namen se izvaja tako snemanje. Dopustno je tudi, da se udeležence o tem obvesti preko vabil oziroma gradiva, ki ga prejmejo ob registraciji.

Več najdete na datainfo.si (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več