Računalništvo, telefonija
05.01.2018 12:11

Deli z drugimi:

Share

Tudi Kitajska z lastno solarno cesto!

Sončne celice za proizvodnjo električne energije so bile postavljene kar namesto klasične ceste.
Sončne celice za proizvodnjo električne energije so bile postavljene kar namesto klasične ceste.

Lastnikom avtomobilov na Kitajskem ni ravno lahko, saj se vsako leto na kitajske ceste poda več kot 20 milijonov novih voznikov, kar pomeni, da je gneča iz leto v leto večja. Poleg težav s pretočnostjo prometa se kitajska velemesta spopadajo tudi s težavo onesnaževanja, ki slabo vpliva na že tako krhko zdravje ljudi. Da pa bi nekoliko omilili vpliv avtomobilov na okolje, so kitajski inženirji postavili prvo cesto, ki je v celoti prekrita s sončnimi celicami. Sončno avtocesto so postavili v severovzhodni provinci Shandong, njena skupna dolžina pa znaša okoli dva kilometra.

Skupna površina sončne avtoceste je nekaj več kot 5.800 kvadratnih metrov, kar pomeni, da bo letno proizvedla za okoli milijon kilovatnih ur električne energije, ta pa se bo porabila za cestno razsvetljavo in druge računalniške sisteme ob cesti. Sončne celice, ki pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo, so bile seveda posebej zasnovane tako, da prenesejo težo in pretok vozil. Pri tem pa so bile uporabljene sončne celice in prozoren (da, prozoren) beton.

Čeprav gre pri ekološki cesti za izjemen inženirski podvig, ki je prejel pohvale s strani številnih okoljevarstvenikov širom sveta, ne verjamemo, da se bo tak način izgradnje sončne ceste našel v katerikoli drugi državi. En kvadratni meter solarne ceste namreč stane kar preračunanih 377 evrov, kar je precej dražje v primerjavi s klasično cesto.


Prijavi napako v članku