Življenjski slog
12.04.2021 14:12
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tudi Apple bo v maju snemal slovenske ulice

Za Googlom na slovenske ceste prihaja še Apple, ki bo prav tako osvežil nekatere posnetke krajev v storitve Apple Maps. Tako Googlova, kot Applova storitev, sta si med seboj precej podobni, oba velikana pa zagotavljata varovanje zasebnosti.

Informacijski pooblaščenec je prejel obvestilo družbe Apple, da bodo v maju pričeli z zajemom slik za storitev Apple Maps. Zajem prikaza ulic bo potekal v Ljubljani in Mariboru, podrobnejše informacije pa bodo pred pričetkom snemanja objavljene na spletni strani https://maps.apple.com/imagecollection/. Po zagotovilih družbe Apple naj bi uporabili podobne varovalke zasebnosti kot Google, kar vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic, možnost podaje zahtev za umik ter omejene roke hrambe zajetih posnetkov, vozila pa bodo tudi jasno označena.

Storitev Apple Maps, podobno kot Google Street View uporabnikom omogoča, da si ogledajo mesta v interaktivni 3D-izkušnji, ki omogoča 360-stopinjski pogled in pomikanje po ulicah.

Google ravno sredi snemanja slovenskih krajev

V Sloveniji je Google začel s snemanjem poleti 2013, posnetke pa je v storitev Street View vključil v začetku leta 2014. Od takrat redno posodablja svojo bazo posnetkov. V tokratni seriji snemanja bo Google obiskal Ljubljano, Maribor in Kranj, poleg tega pa tudi manjša mesta, kot so Grosuplje, Idrija, Trebnje in druga.

Tudi Google zagotavlja, da spoštujejo varovanje zasebnosti. Zbrane posnetke tako pred vsako objavo obdelajo s posebno tehnologijo, s katero zameglijo obraze oseb in registrske tablice, da jih ni mogoče identificirati. Možna je tudi naknadna odstranitev posnetkov, in sicer s klikom na gumb Prijavi težavo v spodnjem desnem kotu kateregakoli posnetka.

Vas zanima več iz te teme?
Apple Google Google Zemljevidi

Prijavi napako v članku