Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Igre
Programska oprema
04.08.2022 07:39
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trgovina Google Play bo blokirala imitacije aplikacij in določene oglase

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nekatere aplikacije imajo znotraj trgovine Google Play bolj medlo prihodnost.

  • Trgovina Google Play (končno?) uvaja nekaj pozitivnih sprememb za potrošnike v internih pravilnikih o aplikacijah in igrah.
  • Med bolj odmevnimi spremembami je novo pravilo, ki bo prepovedalo kopiranje oziroma imitacije znanih aplikacij in iger.
  • Druga sprememba bo prepovedala aplikacije, ki se zanašajo na nadležne oglase, aktivirane brez opozorila.

Android uporabniki se za namestitev aplikacij in iger v veliki večini zanašamo na trgovino Google Play. Obstajajo alternative, a je Googlova trgovina bolj priročna in privzeto nameščena na Android napravah. Vsak pa je zagotovo med iskanjem že naletel na aplikacije ali igre, ki nas na vsakem koraku obstreljujejo z oglasi in lahko trajajo tudi 30 sekund, povrh vsega pa jih še ni mogoče preskočiti. Ali pa imitacije priljubljenih aplikacij, ki zasujejo iskalne rezultate. Google je potreboval dolgo časa, da je uslišal uporabnike in kot kaže, se obetajo več kot potrebne spremembe.

google-play-store-apps-policy-1000w-439h.jpg

Prva sprememba, ki bo stopila v veljavo že 31. avgusta, bo prepovedala aplikacije, ki z imeni, logotipi ali ikonami imitirajo druge aplikacije. Google je sporočil: »Ne odobravamo aplikacij, ki zavajajo uporabnike z lažnim predstavljanjem znanega subjekta (na primer drugega razvijalca, podjetja, subjekta) ali druge aplikacije.« Objavili so tudi nekaj primerov tovrstnih aplikacij in logotipov, ki čez nekaj tednov v trgovini Google Play ne bodo več dovoljeni.

Druga velika sprememba, ki bo začela veljati 30. septembra, bo prepovedala celozaslonske oglase, ki se prikažejo »nepričakovano – običajno takrat, ko se uporabnik odloči narediti nekaj drugega«. To zajema oglase, ki se prikažejo na začetku igranja igre ali pred zagonom aplikacije. Poleg tega morajo vsi oglasi omogočati možnost izklopa po 15 sekundah ali manj. Google je objavil nekaj primerov oglasov, ki bodo po 30. septembru prepovedani.

To pa nista edini spremembi, ki jih pripravlja Google. Prepovedali bodo tudi aplikacije, ki ponujajo »zavajajoče zdravstvene trditve v nasprotju z obstoječim medicinskim soglasjem ali ki lahko škodijo uporabnikom.« Prav tako bodo morale aplikacije od 30. septembra dalje uporabnikom omogočati, da naročnine znotraj aplikacije lahko prekličejo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google Google podatki Google Play


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več