Poslovne rešitve
26.09.2022 22:17

Deli z drugimi:

Share

Tretji dan Weekenda: maratonci z malih ekranov in »lažne novice«

Foto: Weekend.15
Foto: Weekend.15

Petkov večer najbolj norega vikenda v letu se je zaključil s spektakularnim nastopom največjih regionalnih zvezd Konstrakte in Zemlje Gruva ter ekskluzivno premiero nove HRT-jeve dramske serije Metropolitanci. Nadaljevanje bogatega sobotnega programa je prineslo številne aktualne teme, kot so pravice žensk, kultura odpovedi, »lažne novice«, digitalna revolucija, zaključil pa se je s koncertom Vojka V.

Bo ob hitrem tempu in digitalizaciji televizija izumrla?

V dobi, ko je medijska pozornost zreducirana na tek na sto metrov, že leta nekateri tečejo televizijske maratone in preživijo v nemirnem televizijskem svetu. Aleksandar Stanković (HRT), Zoran Šprajc (RTL), Olivera Kovačević (RTS), Božo Sušec (televizijski komentator) so se z moderatorko Marijo Petrović (soustanoviteljica Millenium promocije in lastnica Edward Bernays University College) strinjali, da televizijski program ne bo umrl, ampak mu bo zaradi razvoja tehnologije in prihoda mlajših generacij mogoče slediti tudi drugače. Opozorili so na izgubljeno kredibilnost v televizijskem programu, zato je treba nujno delati na tem, da bi mladi našli pot v kupu lažnih novic.

Relevantnost in točnost dejstev je bila ključna tema panela “Smrt dejstev”, na katerem so sodelovali Ognian Zlatev, vodja predstavništva Evropske komisije na Hrvaškem, ter Ksenija Kardum (NOVA TV), Marijana Grbeša (FPZG) in Dražen Klarić (Večernji list). Izpostavili so, da se medijski prostor in diskurz spreminjata, deloma zaradi številnih geopolitičnih pretresov, deloma pa zaradi nenadnega in močnega razvoja alternativnih medijev ter družbenih, predvsem digitalnih kanalov. Pomembno je, da mediji ohranjajo objektivnost in možnost kritičnega razmišljanja ter prispevajo in ponovno v ospredje postavijo dejstva iz temnih in nepreverjenih kotov medijskega prostora.

24.09.2022., Rovinj – Rovinj – Weekend Media Festival – TV maratonci

»Res je! Kultura odpovedi je nalezljiva in, kar je še pomembneje, neozdravljiva bolezen,« je na vprašanje iz naslova predavanja, »Ali je kultura odpovedi nalezljiva bolezen?«, odgovoril Zoran Kurelić, redni univerzitetni profesor na Fakulteti za politične vede v Zagrebu. Ob tem so se Ivana Paradžiković, Vanja Jurić in Aleksandra Dilevska Simova na panelu »Ali spet bijemo bitke naših babic?« strinjale, da se v družbi veliko govori o enakosti. To pa ne pomeni le volilno pravico, ampak je ključno to enakost uporabiti v praksi.

V nadaljevanju sobotnega predavanja z Jeleno Đoković, soustanoviteljice in globalne direktorice Fundacije Novak Đoković, in moderatorko Ido Prester je debata potekala v okviru teme, ali so mediji in humanitarno delo na isti strani in kako tovrstne novice najbolje plasirati v medije. Razkrili so tudi zmagovalce tekmovanja start-up podjetij Food Tech v organizaciji Infobipa, Maistre in Peperminta, ki se je začelo maja na Weekend Food Festivalu, pred tem pa je spregovorilše Michael Selden, direktor atraktivnega ameriško živilsko-tehnološkega podjetja Finless Food, in Nikola Pavešić iz Infobipa.

Sobotni program je zaključila ena največjih zvezd hrvaške hip hop scene Vojko V., ki je zbrane prebudil in zabaval z znanimi uspešnicami, kot sta Ne može in Kako to, sledila pa je novosadska skupina Gift in DJ Rea.

Kako so potekala Weekend predavanja si lahko preberete tukaj, vse novosti pa izveste preko uradnega Instagram in Facebook profila.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več