Računalništvo, telefonija
14.02.2014 10:09
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toyota zaradi programske napake poziva lastnike novih Priusov k vračilu vozil

V sredo je proizvajalec avtomobilov Toyota pozval vse lastnike 1.9 milijonov Priusov, ki so jih prodali po vsem svetu, naj se vrnejo z vozilom zaradi programske napake, ki bi lahko povzročila, da se hibridni sistem zaustavi.
Toyota zaradi programske napake poziva lastnike novih Priusov k vračilu vozil
Toyota zaradi programske napake poziva lastnike novih Priusov k vračilu vozil

Toyotina odločitev, da odpokliče vse avtomobile novejše generacije, ki so se začela prodajati v letu 2009, je bila prostovoljna. To nekako predstavlja nov pristop Toyote, ki pred 5 leti ni želela sodelovati s pristojnimi organi, ki so želeli preveriti težave z nenamernim pospeševanjem njihovih vozil.

Toyota pravi, da bi nastavitve v “softwaru” njihovih novejših hibridov lahko poškodovale tranzistorje v njihovih sistemih, nastala težava pa bi lahko nato sprožila opozorilne sisteme, ki bi povzročili izklop vozila, kar je del zaščitne varnostne funkcije vozila. V redkih primerih bi se lahko hibridni sistem ustavil med vožnjo.

Če ste lastnik novejšega Priusa, je morda najbolje, da svoje vozilo odpeljete na pregled do pooblaščenega prodajalca Toyota, kjer lahko odpravijo napako.

Toyota je v zadnjih dveh letih začela bolj javno objavljati odpoklice vozil, ter spodbuja, da lastniki odpoklicana vozila kar se da hitro pripeljejo na odpravo težav

Odpoklic vozil pa tudi kaže na to, da se tehnologija v avtomobilih ter elektronski sistemi razvijajo hitro ter na tako kompleksnem nivoju, da lahko to kasneje pripelje do težav. Pred 20 leti nihče ni imel težav s programsko opremo v avtomobilih, danes pa lahko to povzroči precejšnje nevšečnosti ali pa celo hujšo nesrečo. med drugimi so avtomobile pred kratkim odpoklicali tudi pri podjetjih Ford, Aston Martin,…

Zaenkrat na srečo pri Toyoti niso zabeležili še nobene nesreče, povezane s to programsko napako.

Približno polovica odpoklicanih vozil Toyota Prius je iz Japonske, okrog 713 tisoč jih je v severni Ameriki, 130 tisoč pa jih je v Evropi.

Za vse proizvajalce pa je število odpoklicov vozil v zadnjih letih narastlo, saj večina uporablja standardizirane dele za večino svojih modelov vozil, da zmanjšajo stroške. To pa pomeni, da ko se odkrije napaka na delu, to vpliva na večje število vozil. Med drugimi so avtomobile pred kratkim odpoklicali tudi pri podjetjih Ford, Aston Martin,…


Prijavi napako v članku