Računalništvo, telefonija
01.06.2018 10:17

Deli z drugimi:

Share

To so najpogostejše napake, ki jih delamo pri izbiri gesel!

To so najpogostejše napake, ki jih delamo pri izbiri gesel!
To so najpogostejše napake, ki jih delamo pri izbiri gesel!

Danes je geslo tisto, kar preprečuje nepooblaščeno uporabo osebnih podatkov, e-pošte, sporočil, klicev, spletne banke in družbenih omrežij. Glavna težava pa je predvsem v tem, da uporabniki pri oblikovanju gesel niso preveč inovativni. Še več, njihova gesla so pogosto tako enostavna, da je le vprašanje časa, kdaj bodo nepridipravi vdrli v njihove spletne profile. Raziskovalci univerze Virginia Tech pa so pred kratkim naredili zanimivi raziskavo, ki je potrdila, katere napake uporabniki najpogosteje delajo pri izbiri gesel. V nadaljevanju si poglejmo nekaj izmed najpogostejših napak.

Recikliranje gesel

Recikliranje gesel je bolj razširjena praksa, kot si morda lahko predstavljamo. Več kot polovica uporabnikov, ki so sodelovali v raziskavi opravljeni s strani raziskovalcev univerze Virginia Tech, je namreč uporabljala enako geslo za več spletnih storitev. To je zelo nevarna praksa, saj ko se nepridipravi dokopajo do enega izmed naših gesel, s tem dejansko dobijo dostop do vseh naših spletnih storitev, vključno z osebnimi in zasebnimi podatki.

Geslo »Zaporedje«

Ko govorimo o zaporedju gesel pomeni, da gre za kombinacijo črk in številk, ki si sledijo na tipkovnici. Tu imamo v mislih predvsem dostopna gesla, kot so na primer “123456”, “qwertz”, »asdfgh« in podobno.

Izražanje čustev v geslu

Zanimivo je, da veliko uporabnikov uporablja gesla, da pokaže čustva, ki jih imajo do določene storitve. Zato ne preseneča, da najdemo šibka gesla, kot so “iloveyou”, “ihateyou”, “lovelove”, “bullsh * t” in podobno.

Ime kot geslo

Veliko število uporabnikov pri izbiri gesel za uporabo določene storitve izbere kar ime te storitve. Zato ne preseneča, da so raziskovalci univerze Virginia Tech našli gesla, kot so “linkedin”, “myspace”, “cocacola”, “facebook” in podobno. Nič manj pogosta niso gesla, ki vsebujejo imena super junakov, priljubljenih iger, glasbenih skupin in podobno. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na športne klube in gesla kot so “liverpool”, “arsenal”, “barcelona” in “manchester”.

Kako izbrati dobro geslo?

Tu je nekaj nasvetov, kako oblikovati geslo, da bo dovolj varno pred spletnimi nepridipravi.

1) Za vsak spletni račun uporabite drugačno in edinstveno geslo

2) Gesla naj bodo dolžine vsaj osem zanko

3) Uporabite kombinacijo velikih in malih črk, številk in posebnih simbolov (če sistem to dopušča)

3) Pri oblikovanju gesel se izogibajte uporabi splošnih besed, imen ali besednih zvez

4) Če uporabljate veliko gesel, uporabite programe in aplikacije za njihovo varno shranjevanje. Druga možnost je, da jih napišete na papir in jih hranite na varnem mestu in ne zalepljena na zaslonu računalnika.

5) Izogibajte se uporabi odprtih in nezaščitenih brezžičnih omrežij.

6) Redno spreminjate gesla – vsaj enkrat na mesec.

7) Gesla ne zaupajte drugim. Nikoli ne veš, ali bodo vaša gesla kasneje zlorabljena.


Prijavi napako v članku