Računalništvo, telefonija
24.03.2018 13:11
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalnik, ki je manjši od zrna soli

Računalnik, ki je manjši od zrna soli
Računalnik, ki je manjši od zrna soli

Sodobna tehnologija omogoča izdelavo nadvse kompaktnih računalniških sistemov, inženirji podjetja IBM pa so s pripravo novega računalnika presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja. Njihov najnovejši računalnik namreč meri zgoj 1 x 1 milimeter, vanj pa so inženirji uspeli »stlačiti« na stotine tranzistorjev. Poleg tega je izdelava tovrstnega procesorja zelo poceni, saj naj stroški proizvodnje novosti ne bi presegali osmih evrskih centov.

Računalniški sistem, ki je celo manjši od zrna soli, je IBM javnosti predstavil na konferenci Think 2018. Kljub njegovi kompaktnosti lahko miniaturni računalnik opravlja nadzor, analizira podatke, pošilja podatke na oddaljeno lokacijo in celo reagira na določeno vrsto podatkov. Zaradi tega bo uporabljen tako za tehnologijo blockchain kot tudi za pomoč transportnim podjetjem pri nadzoru blaga. S tem bi lahko podjetja preprečila kraje blaga, prevare in neskladnost, kar jih letno stane okoli 486 milijard evrov. Računalnik bi namreč omogočal povezavo med fizičnim izdelkom in digitalnimi seznami, kar bi močno poenostavilo sledenje izdelkov.

IBM-ovi inženirji trenutno preizkušajo prve prototipe tovrstnih računalnikov, ki seveda še niso nared za množično uporabo. Trenutno žal še podatkov o tem, kdaj bo računalnik na voljo v prodaji, zanimanje zanj pa so že pokazala predvsem podjetja, ki se ukvarjajo s transportom.


Prijavi napako v članku