Telefoni
04.08.2021 09:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

To je Google Pixel 6, prvi Googlov ultra premium pametni telefon

Google je razkril novega Pixel 6 in prav poseben Tensor sistem procesorjev. Glede na vse informacije, ki jih imamo o novem telefonu, bi lahko to bil prvi Googlov resen konkurent ostalim napravam najvišjega razreda.

Google je danes (2. avgusta 2021) naznanil svoja nova pametna telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro. No, če smo čisto pošteni, je ponudil bolj predogled novih naprav. Google je namesto na podrobnosti novih modelov dal večji poudarek na novi sistem čipa, ki bo poganjal novi Pixel. Ta se imenuje “Tensor SoC”, in sicer po procesorjih »Tensor Processing Units (TPU)«, ki jih Google uporablja v svojih podatkovnih centrih.

Novinar spletnega tehnološkega portala The Verge, Dieter Bohn, se je pogovarjal z vodjo strojne opreme pri Googlu, Rickom Osterlohom, ob tem pa je imel priložnost v živo spoznati tudi oba najnovejša Pixla. Ugotovil je, da Google dejansko, končno skuša izdelati konkurenčni “flagship” telefon.

The Google Pixel 6 and 6 Pro lineup
Serija Google Pixel 6 in 6 Pro.
 Slika: Google

To jesen bo Google izdal dva malenkost drugačna Pixel telefona, kot doslej: Pixel 6 in Pixel 6 Pro. “Zavedamo se, da doslej nismo bili konkurenčni na nivoju “ultra high end” pametnih telefonov“, priznava Osterloh. “Tokrat se nam prvič zdi, da smo resnično lahko konkurenčni vsakomur“, še dodaja.

Obe verziji Pixel 6 sta “steklena sendviča”, ki sta končno na nivoju tega, kar nam ponujajo Samsung, Huawei in Apple. “Definitivno v zadnjih nekaj letih nismo bili v “flagship” ligi, tokrat se stvari spreminjajo. Poleg tega bo to zagotovo tudi cenovno gledano premium produkt“, napoveduje Osterloh. To seveda pomeni, da lahko pričakujemo ceno nad 1.000 evrov.

Zgolj peščica specifikacij

Pixel 6 Pro bo opremljen s 6,7-inčnim QHD+ ekranom in 120Hz stopnjo osveževanja ekrana. Ekran je na robovih rahlo ukrivljen, kjer se spušča v sijoč, aluminijast rob ob strani. Na zadnji strani bo Pro model imel tri kamere: novo širokokotno, ultra širokokotno in 4X optično zoom telefoto lečo. Google o kamerah ni želel razkriti dodatnih podrobnosti, znano pa je, da glavni širokokotni senzor zajame 150 % več svetlobe.

Model Pixel 6 pa je opremljen s 6,4-inčnim FHD+ ekranom in 90Hz stopnjo osveževanja ekrana. Ekran tega modela je popolnoma raven, prav tako na zadnji strani ni telefoto kamere.

Kljub temu, da bodo med obema modeloma razlike v velikosti pomnilnika, bosta oba imela novi sistem Tensor SoC, varnostni Titan M2 čip in “in-display” senzor prstnih odtisov. Med obema modeloma bodo tudi določene razlike v barvnih kombinacijah, ki bodo na voljo.

Google’s promo image for the Tensor SoC

Tensor Processing Units (TPU)

Tensor je SoC in ne samostojni procesor. Kljub temu, da lahko rečemo, da je to Googlov sistem, še vedno ni povsem jasno, katere komponente je razvil Google in katere so tiste, ki so licencirane s strani drugih proizvajalcev. Dve stvari sta zagotovo Googlovi: mobilne TPU za umetno inteligentne operacije in novi varnostni čip Titan M2. Ostalo, torej centralni procesor, grafični procesor in 5G modem pa so pod vprašajem.

Qualcom ima v ZDA praktično monopol na področju procesorjev Android naprav, na globalni ravni pa je konkurenca vsaj malce večja s Samsungom, MediaTekom in Huaweijem. Ne glede na vse pa je razvoj Android procesorjev za tem, kar je Applu uspelo narediti kar “in-house”, predvsem z A serijo procesorjev.

Ravno zaradi te situacije se Google trudi izdelati bolj konkurenčen čip. Še vedno pa to ne pomeni, da je Tensor popoln ekvivalent Applovi A seriji procesorjev. Tensor je v bistvu sistem na čipu, ki je sestavljen iz večih komponent, ki jih je razvil Google in nekaj drugih proizvajalcev, ki jih je Google licenciral.

Google noče izdati informacije, kdo stoji za centralno procesno enoto in grafičnim procesorjem, prav tako niso znane specifikacije obeh komponent – Osterloh pa kljub temu obljublja, da naj bi po kvaliteti obe bili vodilni na trgu. “Standardne stvari, ki jih uporabniki redno uporabljajo, bodo zelo konkurenčne, medtem ko bo predvsem izkušnja umetne inteligence popolnoma drugačna“, pravi Osterloh.

The Pixel 6 Pro comes in three staid color options.
Pixel 6 Pro

Googlova prednost je na strani tehnologije umetne inteligence in strojnega učenja

Najbolj pogosto, ko razmišljamo o specifikacijah telefona, govorimo o treh glavnih: CPU, GPU in RAM. To so komponente SoC-ja, ki najbolj vplivajo na dnevno aktivnost uporabe naprave – kako hiter je telefon, kako dolgo drži baterija, kako dobro se poveže z mobilnim omrežjem itd. Po tem pa pride nekaj dodatnih, lahko bi rekli stranskih procesorjev, ki skrbijo za bolj diskretne naloge, kot je procesiranje fotografij in varnost. Google je sam že izdelal nekaj teh – čip Titan M in recimo tudi Pixel Visual Core, ki sta se pojavila na prejšnjih modelih.

The Pixel 6 has two more fun color choices
Pixel 6

Torej, kaj dejansko novi TPU znotraj Tensorja zmore?

Google si ponovno želi prevzeti vodilno mesto med proizvajalci pametnih telefonov pri kakovosti fotografije in videa. TPU bi naj bil način, kako bo Google to desegel po tem, ko se je v zadnjih letih njegov napredek na dotičnem področju ustavil. Google je zmogljivost TPU-je prikazal z demo fotografijo otroka med gibanjem. Prva fotografija je bila meglena, medtem ko je bila druga, z uporabo Tensor TPU-ja precej bolj ostra.

Seveda je skepticizem glede dejanske kvalitete kamere novega Pixla povsem na mestu. Tudi na področju videa se Pixel do sedaj ni ravno proslavil in tudi Googlov drugi demo ni razblinil dvomov. Google je posnel sceno plaže z močnim soncem direktno v kamero, in sicer z modelom Pixel 6, Pixel 5 in pa iPhonom 12 Pro Max. Po pričakovanjih je bil Googlov videov videti najbolje.

Glavni razlog, zakaj je video posnet s Pixlom 6 videti najbolje, je po Osterlohovem mnenju procesiranje slike s TPU-jem. Enak HDRNet proces, ki ga Google sicer uporablja za posamezne fotografije, se lahko aplicira zdaj na vsako sličico videa.

The Google Pixel 6 Pro

Kako resno misli Google z razvojem lastne strojne opreme?

Mineva peto leto od kar je Google začel s proizvodnjo Pixel telefonov. Skorajda vsako leto se nam zastavlja isto vprašanje: ali misli Google na področju strojne opreme resno? Želi Google postati resen igralec na trgu, ali pa je vse skupaj zgolj novi poizkus implementacije strategije starega Nexusa?

Osterloh pravi, da se je njegovo delo na novem Tensor silikonu začelo pred štirimi leti. Verjetno ni naključje, da je ravno takrat Google naznanil, da namerava prevzeti HTC-jevo divizijo strojne opreme. To je bilo tudi leto, ko se je Google resno podal na “Pixel pot” – šele zdaj pa vidimo rezultate tega večletnega truda in dela.

Bo to dovolj? Se bo Pixel 6 uspel resno zoperstaviti zahtevni publiki, ki išče najboljši možen pametni telefon in poleg tega uspel prevzeti dobršen del tržnega deleža? Trenutno smo še zelo daleč od točke, da bi lahko odgovorili na ti dve vprašanji.

Nikakor vas ne želimo preveč navdušiti nad novim Pixlom 6. Vsekakor je za to še prezgodaj in še vedno ostaja preveč neznank. Kljub temu pa je zanimivo opazovati, kako si Google želi graditi navdušenje med ljudmi.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni Google

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več