Računalništvo, telefonija
Igre
03.04.2023 10:12
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

The Last of Us Part 1 na nelaskavem seznamu slabih PC predelav

Tudi če niste gamer, ste po zaslugi nedavne HBO uspešnice zagotovo slišali za ime The Last of Us. Na žalost ima ta naslov grenak priokus pri PC gamerjih.

Tudi takšna uspešnica, kot je The Last of Us Part 1, ni imuna na nalaganje senčil (angl. shaders), zaradi katerih se številne računalniške igre zatikajo in tudi zrušijo.

Najnovejša Sonyjeva PC predelava ima težave na različnih sistemskih konfiguracijah, tudi na gaming zverinah z najnovejšimi procesorji in grafičnimi karticami. Igra ima sama po sebi zelo skromne zahteve, kar je razveselilo igričarje, a sedaj ti poročajo o številnih zatikanjih, nedoslednosti pri hitrosti sličic (fps) in številnih nenadnih zrušitvah, ki onemogočajo napredovanje v igri.

Izvor vseh težav se skriva v splošni slabi optimizaciji igre za osebne računalnike in že prej omenjenih senčilih, ki v zadnjih letih povzročajo kar nekaj težav tudi pri igrah, ki so bile prvotno namenjene za računalnike. Grafična kartica mora v tem primeru opraviti nekaj predhodne obdelave, preden je svet/mapa pravilno upodobljena. In to je postopek za skoraj vsako sceno v igri. V nekaterih primerih razvijalci vnaprej kompilirajo senčila, kar pomeni, da vam pri zagonu igre ni potrebno čakati minuto ali več za dokončanje procesa. To pa ni običajna praksa.

The Last of Us Part 1 vam ponudi izbiro: ali počakate na kompilacijo »shaderjev« ali pa pustite, da igra to opravi v ozadju med vašim igranjem. V tem primeru ste opozorjeni na morebitne težave z zmogljivostjo oziroma brezhibnostjo igre. Ne glede na izbiro in ne glede na konfiguracijo vašega računalnika pa nezadovoljni uporabniki pričajo o zelo podobnih rezultatih. Na forumih Reddit in Steam je kopica nezadovoljnih gamerjev, ki so vrsto let nestrpno pričakovali zelo uspešno igro in konec koncev eno najboljših iger v zadnjem desetletju.

Tudi tisti, ki imajo pravcate pošasti, govorimo o karticah RTX 4000/3000 ali pa RX 6000/7000, ne morejo igrati igre, kot so to na svojih računalnikih vajeni. Tudi pri vmesnih scenografskih prizorih se slika pogosto zaustavi z obvestilom, da se nalagajo senčila. Zelo zoprno in skrajno nepričakovano za igro takšnega kova. Poglobljenost se v trenutku izgubi, nadomesti pa jo jeza.

Na Steamu ima igra več kot 10.000 ocen, ki so večinoma negativne. Mnogi kritizirajo, kako dolgo traja kompilacija senčil, tarnajo nad številom zrušitev in nad tem, koliko sistemskih virov porabi igra, tudi ko je proces končan. Pojavljajo se tudi že smešne izpeljanke zaradi številnih zrušitev: nasmejala nas je The Crash of Us Part 1.

Različico za osebni računalnik sta skupaj razvila Naughty Dog in Iron Galaxy – isti studio, ki je pred kratkim predstavil Uncharted: Legacy of Thieves Collection PC. Uncharted, zadnja računalniška predelava studia Iron Galaxy, ima omejen nabor grafičnih možnosti, vendar se zdi, da razen nekaj zatikanja ob zagonu deluje dobro. Zadnjo Sonyjevo PC predelavo Returnal je razvil Climax Studios, God of War iz leta 2021 pa Jetpack Interactive. V obeh primerih tovrstnih težav ni bilo ali pa so bile skrajno redke.

Sony še ni komentiral težav z zmogljivostjo in ali je popravek morda že v pripravi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Steam igre Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več