Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
23.09.2023 08:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Testirali smo BOOX Poke5: E-bralnik ali tablični računalnik? Je lahko oboje?

Branje knjig na elektronskih napravah je specifično - naj gre za telefon, tablico ali tehnologijo e-papirja, s katero se lahko pohvalijo e-bralniki. Branje knjig brez listanja je nekaj, kar ljubite ali sovražite.
BOOX Poke5, e-bralnik in tablični računalnik obenem.
BOOX Poke5, e-bralnik in tablični računalnik obenem.

Sam sem, tako kot verjetno mnogi, šel pri branju skozi tri obdobja. Obdobje šolanja, ko sem »moral« brati, in – priznam – vmes prebral tudi kaj za svoje veselje. Po dokončanem študiju sem si namerno ali nenamerno vzel obdobje dolge pavze. Obveznosti je bilo preveč in knjiga je v moje roke priromala bolj poredko.

Tako je minilo nekaj let. Po občutku tri do štiri, realno kakih deset. Sledilo je tretje obdobje, ko sem znova začel redno zahajati v knjižnico – bolj zaradi otrok, kot da bi si to zares želel. Sposodil sem si prvo knjigo, pa drugo, tretjo, četrto in … šestintrideseto.

Ker sem navdušenec nad tehnologijo, sem bolj za šalo kot zares v Trgovini Play snel na telefon aplikacijo Biblos. »Tega se ne bom nikoli navadil,« sem si rekel. Ugotovil sem, da se v aplikacijo lahko vpišem s knjižnično izkaznico, ter da mi nudi dovolj širok nabor knjig v slovenskem jeziku za moje potrebe. Tako sem začel svojo e-bralno izkušnjo in »padel not«. No, še enkrat se je izkazalo, da se iz zarečenega kruha največ poje.

V knjižnico še vedno grem, a če me danes vprašate, ga ni boljšega, kot to, da si lahko knjigo izposodim neposredno s kavča ali iz postelje. Eno pa drži kot pribito: telefon ni namenjen branju knjig. Zvečer sem imel sčasoma občutek, da mi je veter v oči nametal tono peska. Pa sem se lotil iskanja e-bralnikov. Odkril sem, da je možnosti veliko, a redkokateri bralnik mi je omogočal, da bi si v aplikaciji Biblos kar neposredno z bralnikom izposodil knjigo, hkrati pa me ne bi omejeval zgolj s tem in bi si nanj lahko naložil knjige oziroma aplikacije drugih virov.

Kompakten e-bralnik in tablični računalnik

Odkril sem BOOX Poke5, e-bralnik in tablični računalnik obenem. Njegov 6-palčni zaslon ni velik. Predstavljajte si nekaj podobnega pametnemu telefonu, ki ga držite v rokah, le nekoliko širši je. A želel sem kompaktnost in to je bilo zame to.

Konkretno gre za mere 148 x 108 x 6,8 milimetrov in težo 160 gramov. Za natančne.

Prostora za shranjevanje na pretek, Wi-Fi in Bluetooth sta dodaten plus

BOOX Poke5 premore nepogrešljivo brezžično povezavo Wi-Fi in Bluetooth 5.0. Preko Bluetootha ga lahko povežete s slušalkami in prisluhnete e-knjigam, BOOX Neo Reader pa omogoča tudi strojno branje e-knjige (text-to-speech).

Na njem je nameščen Android 11 z 2 GB sistemskega pomnilnika in 32 GB prostora za shranjevanje podatkov (ki ga lahko nadgradite s kartico micro SD – do 1 TB). Prostora je dovolj, pa če ste še tak digitalni knjigožer.

Vsak uporabnik lahko uživa tudi v 10 GB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku Onyx, a za to ponudnik zahteva registracijo.

Baterija, ki traja

Polni se preko USB tipa C, to je priključek, ki ga imajo tudi vsi novejši telefoni. Polnjenje je hitro, baterija pa zaradi nizke porabe zdrži dolgo. Dejanski čas branja z enim polnjenjem je težko in nehvaležno opredeliti. Velikost baterije 1500 mAh na papirju zagotavlja več tednov branja. Jaz sem ga popolnoma napolnil pred dobrim tednom, pa še ne kaže, da bo opešal.

Iskal sem e-bralnik in dobil odlično napravo. Kljub temu, da je BOOX Poke5 tudi tablični računalnik, pa ga v te namene ne bom uporabljal. Zmore brskanje po spletnih straneh, odpiranje mailov, branje novičarskih spletnih strani … a odzivnost ni takšna, kot smo je vajeni pri telefonih in »pravih« tabličnih računalnikih. Osveževanje zaslona je počasno in na trenutke se za delček sekunde »zabliska« črnina, nato pa se prikaže vsebina, kar je sicer normalno, a pri uporabi bralnika kot tablice, je to moteče. Medtem pa pri listanju knjige svoje delo opravlja z odliko.

BOOX ima svojo knjižnico knjig, a bolj kot to je pomembno, da je na njem operacijski sistem Android, ki omogoča, da nanj naložite, kot sem naložil sam, Biblos (ker na njem ni Trgovine Play, sem jo prenesel neposredno z ene izmed strani tretjega ponudnika, na primer APKCombo, APKPure …) ali aplikacijo, s katero berete neskončno zbirko knjig Amazonovega Kindla, ponudnika Kobo in podobno.

Vmesnik je uporabniku prijazen

Vmesnik bralnika v menijih je intuitiven, funkcije, s katerimi upravljamo, so na logičnih mestih. Navigacijske možnosti so na dnu zaslona. Že na začetku jih lahko prilagodite ali upravljate z gestami. Mi smo izbrali klasiko.

Če potegnete z vrha zaslona navzdol, se prikaže več možnosti. Tu upravljate z osvetlitvijo zaslona, Wi-Fi-jem, povezavo Bluetooth in nekaj ostalimi možnostmi prilagajanja. 

Sicer pa so vse nastavitve na voljo tudi v začetnem meniju (»Settings«). Jezik menija je lahko v angleščini in drugih svetovnih jezikih, slovenščina pa bo po podatkih uradnega uvoznika za Slovenijo na voljo z naslednjo sistemsko posodobitvijo, v roku nekaj tednov. Tako bodo BOOX e-bralniki EDINI na trgu, ki bodo ponujali operacijski sistem v slovenskem jeziku in se tako približali prav vsem generacijam uporabnikov.

E-Ink carta in vrhunskih 300 PPI

E-bralnik BOOX Poke5, ki smo si ga izposodili pri podjetju Bonajo (bit.ly/booxpoke5), ima 6-palčni zaslon na dotik s tehnologijo E-Ink Carta, ki zagotavlja izjemno jasnost in kontrast pri ločljivosti neverjetnih 300 PPI. Izkušnja branja je zelo podobna branju na papirju in se docela razlikuje od branja na mobilnem telefonu, kar zmanjša utrujenost oči. Branje pri dnevni svetlobi je še vedno jasno in enostavno, črke jasno vidne.

32 stopenj osvetlitve

Za branje v temnem prostoru, na primer pred spanjem, je na voljo vrsta nastavitev osvetlitve zaslona. Drsnika sta dva in sta podobna tistemu, s katerim uravnavamo svetlost zaslona telefona. Je pa tu funkcionalnost ločena tako, da lahko osvetlitev upravljamo z 32 stopnjami jakosti tople (bolj oranžne) in hladne (nekoliko bolj modre) svetlobe ločeno. Priporočamo nastavitev obeh na okoli 25 %, morda v temi celo malenkost manj, a vsekekor toliko, da je kontrast dovolj jasen.

Zasnova in oblika, tako pravijo pri BOOX, zagotavljata odlično odpornost na udarce, sam pa tega raje ne bi preizkušal, tako da na tla še ni padel.

Bere praktično vse formate

Vnaprej nameščen Neo Reader lahko obdeluje širok nabor pogosto uporabljenih formatov e-knjig, od EPUB, MOBI, TXT, CBR, do PDF, DJVU, CBR, CBZ, EPUB, AZW3, MOBI, TXT, DOC, DOCX, FB2, CHM, RTF, HTML in drugih. V njem imate tudi možnost podčrtavanja, označevanja, opomb, pa tudi prevajanja v različne jezike, tudi slovenščino. Pri prevajanju v trgovini z aplikacijami snamete aplikacijo »Translate« (pri prevajanju mora biti vzpostavljena povezava Wi-Fi). Vsebino lahko tudi označite in delite s prijatelji. Možnosti je ogromno.

Opomba: Omenjeno v zadnjem odstavku omogoča BOOX-ov Neo Reader, če imate knjigo naloženo na napravi. V primeru, da jo berete v drugi aplikaciji, kot je na primer tudi Biblos, so na voljo funkcionalnosti, ki jih nudi aplikacija in ne Neo Reader.

Če – tako kot jaz – niste radi zaprti v en ekosistem, iz katerega ni izhoda, in imate radi odprte možnosti, je BOOX Poke5 odlična izbira.

Še nekaj več tehničnih podrobnosti in možnost nakupa >>> TUKAJ


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
e-bralniki e-črnilo

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem BONAJO d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri BONAJO d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem BONAJO d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več