Računalništvo, telefonija
Hi-fi sistemi
Telefonija
Triki in nasveti
27.06.2024 12:00

Deli z drugimi:

Share

Na testu Bluetooth zvočnik JBL Charge 5 – zanesljiv, melodičen in prenosljiv

Prenosnih Bluetooth zvočnikov je na pretek. Samo podjetje JBL ima v seriji Charge kar 5 prenosnih Bluetooth zvočnikov. Zadnjega v seriji – JBL Charge 5 – sem tudi testiral.

Ko imaš enkrat kar 4 predhodnike, imaš pomembno prednost pred konkurenco. To pomeni, da ima tvoj stvaritelj kar nekaj izkušenj pri izdelavi Bluetooth zvočnikov in da je skozi leta imel dovolj časa, da je poslušal pripombe uporabnikov in jih z vsako generacijo odpravil ter dodal nove zmožnosti.

Po 5 generacijah ima torej JBL Charge 5 vse pogoje, da zadovolji potrebe bodočih uporabnikov. Da je temu res tako, sem preizkusil, kako dobro je uglašen, kako zanesljiva je njegova zasnova, katere funkcije so priročne, katere manjkajo in kako se obnese pri predvajanju različnih avdio vsebin.

PrednostiSlabosti
Dober zvokNi hitrega polnjenja
Prenosna in privlačna oblikaNi možnosti kabelske povezave
Robustna zasnova z oceno IP67Ni mikrofona
Dobra baterija 
Polni lahko tudi druge naprave 

Kakšna je cena zvočnika JBL Charge 5?

Na voljo je kar 9 barv, moja testna različica je bila oblečena v črno. V Big Bangu ga lahko dobite za 164,99 €, trenutno je pa znižan na 149,99 €.

JBL Charge 5 – ne samo lep, tudi vzdržljiv

Cilindričen dizajn ni značilen samo za JBL zvočnike. Kar nekaj, če ne kar celo večina, prenosnih Bluetooth zvočnikov se odloči za tovrstno obliko. Je klasična, ampak z razlogom, saj enostavno deluje. Zaradi okrogle oblike jo lahko enostavno nosimo v rokah in prilega se v vsako torbo ali nahrbtnik. Zvočnik je ovit v mrežasto tkanino, ki pa na srečo nima dodatnih kičastih dodatkov. Lahko bi dodali RGB osvetljavo, kot to počno mnogi konkurenti, in sem vesel, da se je JBL odločil za manj pompa. Edini osvetljavi sta pravzaprav tanka črta pod logotipom, ki se samodejno izklopi po določenem času, in pa LED krog okoli gumbov za vklop in Bluetooth.

Mrežasta tkanina je prijetno hrapava, kar olajša nošnjo. Je res, da se umazanija hitreje nabira na tovrstnem materialu, a je tudi čiščenje zelo enostavno. Na dnu so priročne gumijaste nogice, ki poskrbijo, da zvočnik ostane na mestu ne glede na površino. Tudi če ga boste postavili na razmočeno mizo, bo ostal na svojem položaju. Polni se preko USB-C priključka, ki ni zaščiten z gumijastim pokrovom, kar pa po besedah proizvajalca ne vpliva na vodotesnost zvočnika. Poleg pa je gumijasti pokrov, pod katerim se skriva USB-A za polnjenje drugih naprav, na primer telefona. Polnjenje na tak način bi res priporočal zgolj za nujne primere. Prvi razlog je počasna hitrost, drugi pa, ker s tem tratimo dragoceno energijo zvočnika.

Gumbi so nekoliko dvignjeni od trupa za boljši taktilni občutek. Na voljo imamo gumba za prilagajanje hitrosti, gumb za vklop in Bluetooth povezovanje, gumb za premor oziroma predvajanje skladbe, s katerim z dvema dotikoma tudi preskočimo skladbo (ne moremo pa se vrniti na prejšnjo skladbo ali pa glasbo prevrteti na določen trenutek). Ostaja še gumb Party Boost, a o tem več kasneje.

Všeč mi je estetika robov. Namesto popolnega kroga so robovom dodali tri konice, ki poleg tega, da klasičnemu dizajnu dodajo malo drznosti, obenem tudi ščitijo nizkotonca na vsaki strani. Če vam bo zvočnik padel z rok, ste lahko mirni, da s tem ne boste poškodovali izpostavljenih gonilnikov. Zasnova pa ne preprečuje, da se jih dotaknete z roke in uživate v razmeroma močnih basih.

Edino kar pogrešamo je kabelski priključek in pa mikrofon, zato da bi zvočnik lahko na trenutke uporabili tudi za telefonske klice. Ni kritična pomanjkljivost, zgolj dodatek, ki bi nekaterim prišel v poštev.

Ker JBL pričakuje, da boste zvočnik pogosto uporabljali na prostem, so mu dodali vodotesnost in odpornost na prahu, in sicer po standardu IP67. Torej, prah ne bi smel povzročati kaosa elektroniki, če vam bo padel v vodo, pa prav tako ni takojšnjega razloga za preplah. Pustite, da se posuši in trajne škode ne bi smelo biti. Vseeno bi vam svetoval, da ste dodatno pozorni ob morju ali bazenu. Klor in sol lahko kljub robustnosti zvočnika povzročita neželeno škodo.

JBL Charge 5 – dobra baterija, zanesljiva povezava in možnost povezovanja z drugimi zvočniki

V primerjavi s prejšnjo generacijo so nadgradili Bluetooth povezavo na različico 5.1, kar pomeni še boljšo zanesljivost in nekoliko daljši doseg. Kapaciteta baterije je 7500 mAh, kar zadošča za približno 20 ur predvajanja, kar pa je v največji meri odvisno, pri kateri glasnosti boste poslušali glasbo. Uporabljal sem ga večino pri 50 % glasnosti, ker mi je tako čisto zadoščalo. Za potrebe testiranja sem ga navil do konca zmogljivosti, vendar res poredko. Na tak način sem prišel do nekje 17-18 ur uporabe. Če boste zvočnik uporabljali kot baterijo za polnjenje drugih naprav, pričakujte, da se bo življenjska doba krčevito skrajšala. Polni se približno 4 ure.

Njegova nazivna moč je 40 W, frekvenčni razpon pa 60 Hz – 20.000 Hz. JBL pravi, da so nekoliko razširili nizkotonec, dodali pa še nov visokotonec.

Prej sem omenil funkcijo Party Boost. Preprosto povedano gre za funkcijo, ki omogoča, da JBL Charge 5 združimo z drugimi zvočniki, kot na primer Pulse 4, predhodnike Charge 4 in 3 in podobno.

Kaj to pomeni za zvok?

Čeprav si pri prenosnih zvočnikih želimo kompaktnosti, je to lahko velika omejitev za kakovost zvoka. Pri JBL Charge 5 nisem dobil občutka, da je zaradi velikosti pretirano omejen. Zvok je res v večini primerov zelo dobro nastavljen. Basi so zelo izraziti, morda malenkost manj pri polni glasnosti, jasnost zvoka je vedno na mestu, za kar predvidevam, da se lahko zahvalim novemu visokotoncu.

Rock, pop, punk, metal … Ne glede na to, kaj sem poslušal pri vseh mojih priljubljenih žanrih, sem dobil zvok, ki sem si ga želel. Če vam je pomembna najvišja glasnost, vas tudi v tem pogledu ne bo razočaral. Čeprav sem bil sam bolj zmeren pri njegovi rabi, ko je zvočnik navit do konca, za svojo velikost lahko iz sebe spravi zelo močan zvok.

Na voljo je aplikacija, ki pa ni nujna. Je zelo osnovna in enostavna za uporabo. Najbolj uporabna je za povezovanje več zvočnikov s funkcijo Party Boost, ima tudi izenačevalnik za osnovno prilagajanje visokih, srednjih in nizkih tonov. Za preizkušnjo funkcije Party Boost sem povezal dodatni zvočnik JBL Flip 6, ki ga prav tako ravnokar testiram. Čeprav gre za dva različna zvočnika, se med seboj lepo dopolnjujeta, kljub temu, da JBL Charge 5 v izolaciji dostavi veliko bolj prodoren zvok. Vidim scenarij, kjer bi mi stereo postavitev prišla v poštev, na primer na zabavi, ko bi želel, da je zvok prisoten v vsakem prostoru.

Edini primer, kjer se mi Charge 5 ni obnesel, je med gledanjem filmov. Povezal sem ga s televizorjem v upanju, da mi bo nadgradil zvok, a mu enostavno manjka tiste prostorskosti, ki jo potrebuješ med filmom. V povezavi z dodatnim zvočnikom je bil rezultat malenkost boljši, a še vedno bi se v tem primeru raje odločil za zvočno letev.

Težko ga je kritizirati

JBL Charge 5 je zvočnik, ki se bo obnesel v rokah skoraj vsakega uporabnika. Je prenosljiv, robusten, privlačen, funkcionalen in povrh dostavi še zelo dober zvok. Pomanjkljivosti, ki sem jih našel, so zelo površinske in ne vplivajo na moje mnenje o zvočniku. Če iščete Bluetooth zvočnik, je JBL Charge 5 zelo dobra izbira.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Bluetooth zvočniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več