Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
10.04.2024 11:35

Deli z drugimi:

Share

Na testu POCO X6 – brez kompromisov ne gre, ampak so zanemarljivi

V srednjem razredu se bojujejo POCO, Redmi (oba spadata pod Xiaomi) in Samsung, drugih v Sloveniji praktično ni. Samsung ima na svoji strani lojalnost, ki so jo pridno kultivirali zadnjih 10 let, Xiaomi pa vsaj sodeč po novih telefonih POCO X6 in X6 Pro objektivno zmogljivost.
Na testu tokrat POCO X6. Dober ali povprečen?
Na testu tokrat POCO X6. Dober ali povprečen?

Če primerjam Galaxy A55 in POCO X6 samo tako, da primerjam specifikacije na papirju, je nedvomni zmagovalec POCO. Če v računico dodam še Pro različico, je zmaga še lažja. Na papirju pa vseeno ne moremo razbrati nekaterih ključnih značilnosti, kot na primer kamera, baterija in operacijski sistem. Tudi če je Samsungov kandidat na teh področjih boljši, je potrebno v obzir vzeti še dejstvo, da je POCO za stotaka cenejši.

Na začetku, pred testom, nisem imel zmagovalca, po testu sem ga imel. Uganete, kateri je boljši?

PrednostiSlabosti
Solidna zmogljivostSekundarne kamere so neuporabne
Dobra glavna kameraPovprečna programska podpora
Zelo dober zaslonMIUI namesto HyperOS
Privlačna cenaPovprečna baterija
Priključek za slušalke 

POCO X6 cena v Sloveniji?

  • POCO X6 8/256GB: 299 €

Na voljo je v črni, modri in beli kombinaciji.

POCO X6 – zelo dober srednjekategornik

Videz se bistveno ni spremenil od lanske generacije, le nekoliko so premešali postavitev kamer. Spodnja je še vedno prevelika glede na samo velikost senzorja in bi lahko zbegala potrošnika v mišljenje, da sta zgornja in spodnja kamera identični. Pri ostalih elementih so se tudi letos kar zadržali. V preteklosti so imeli POCO telefoni vsaj en kičast element, vesel sem, da so se znebili te navade.

Zaslon je raven in tudi celotna podoba postaja vse bolj škatlasta, podobno kot iPhone. Zaslon ščiti Corning, po večini pa je uporabljena plastika, kar pa me ne moti, saj se vendarle nahajamo v bolj skromni kategoriji. Je pa v tem pogledu Samsung boljši, saj uporablja aluminij in steklo. Črni robovi okoli zaslona so prisotni, a jih komaj opaziš, tudi na bradi telefona.

POCO X6 si je prislužil oceno IP54 za vodoodpornost in prah, ampak je govora o bolj osnovni zaščiti in nič drastično naprednega. Še vedno bodite pozorni, kako ravnate z njim in uporabite priloženi ovitek, ki pa mi deluje zelo kakovostno. Bolj kot tisti običajni prozorni ovitki, ki jih dobimo pri drugih telefonih.

Test-POCO-X6-review-2
Po izgledu ni največji lepotec, ima pa obliko, ki si jo zapomniš

Zaslon svetla točka, zmogljivost povprečna

Svetilnost je presenetljivo visoka (1800 nit), AMOLED panela prikaži zelo prijetne barve in jo je užitek uporabljati za multimedijo in igranje iger. Pri 6,67 palcih ne gre za majhen telefon, je pa kar lahek (181g) in razmeroma vitek (8 mm). Osvežuje se pri 120 Hz oziroma dinamično med 60 in 120 Hz. Procesor je dovolj zmogljiv in operacijski sistem dovolj dobro optimiziran, da pri premikanju skozi sisteme in uporabi aplikacij nisem zasledil kakšnih zatikanj ali upočasnitev.

Uporabili so Snapdragon 7s Gen 2, o katerem ne morem ravno peti hvalospeve, je pa povsem primerna izbira za to kategorijo. Prostora je dovolj (256 GB; razširitev z microSD ni mogoča), RAM-a (8 GB) za zdaj tudi, morda se bo čez 2-3 leta poznal manjši primanjkljaj, odvisno kako bodo v prihodnosti požrešne aplikacije. Uporabili so starejšo generacijo (LPDDR4X), kar je eden izmed kompromisov za nižjo ceno. Se bo poznalo na zmogljivosti? Za zdaj ne in tudi v naslednjih letih dvomim, da bo ta razlika opazna. Glede na čip bo zadoščal tudi starejši RAM. Bolj obžalujem, da so uporabili pogon UFS 2.2. Lahko bi šli na novejšo različico, dvomim, da je cenovno gledano ogromna razlika.

Pregrevanja nisem opazil, je pa baterija zgolj povprečna. Glede na zmogljivost čipa in kapaciteto baterije (5100 mAh) sem vseeno pričakoval več. Za celodnevno rabo je dovolj energije, za kaj več pa zmanjka. Še dobro, da je na voljo hitro 67-W polnjenje, združljiv polnilnik je pohvalno prisoten v embalaži.

Če niste spremljali dogajanja, potem morda še ne veste, da je Xiaomi pred nekaj meseci predstavil nov operacijski sistem HyperOS, ki smo ga doslej že lahko testirali na telefonih Redmi in Xiaomi 14. POCO X6 ga za zdaj še ni dobil, prav tako še ni presedlal na Android 14.

MIUI 14 je star znanec, privzeto je nameščeno nekaj navlake v obliki nepotrebnih iger, ki jih boste morali ročno odstraniti. Z optimizacijo nisem imel težav, zatikanja in druge tegobe se pojavijo (če sploh se) običajno po nekaj mesecih. V gospodinjstvu imamo lanskoletnega X5 Pro in doslej ni bilo težav s programsko opremo.

Podnevi mu fotografije ležijo

Najprej moram pograjati nizkoločljivostno makro kamero, ki se je zopet nekako prikradla na ohišje. Raje bi videl, da se je v celoti znebijo ali pa jo nadomestijo z globinskim senzorjem na sprednji kameri za boljšo prepoznavo obraza. Tako bi imeli senzor, ki je vsaj uporaben. Ultraširoka kamera je zelo podobna zgodba z izjemo nekaterih scenarijev, ko lahko z res dobrimi pogoji zajamete zadovoljivo fotografijo.

Glavna kamera (64 MP) je podnevi več kot solidna. Za to ceno sem bil zadovoljen s podrobnostmi na slikah, tudi stabilizacija ni slaba, veliko dela jih pa čaka pri nočni fotografiji, kjer kakovost pade za vsaj dva nivoja. Portreti so v redu, razen pri bolj zapletenih scenarijih, ko kamera ne ve točno, kje se nahajajo robovi subjekta.

Sprednja kamera bo v redu za kakšen selfie, ne pa za kaj bolj resnega.

POCO X6 je za to ceno zelo dober, ampak …

Pri telefonih nižjega ranga se vedno najde vsaj en »ampak«.

Preden se jih lotim, veliko stvari mi je všeč na POCO-tu: zaslon, glavna kamera, do neke mere zmogljivost in pa predvsem cena. V tem rangu ni veliko telefonov, ki lahko ponudijo enako vrednost. Še najbližji je Redmi 13 in pa Samsungov A55, ki pa je za 100 € dražji. V tistem razredu pa že najdemo POCO X6 Pro in tudi Xiaomi 13T, ki je svetlobna leta pred obema.

Lahko bi počasi začeli razmišljati, da bi podaljšali programsko podporo in tudi hitreje ponudili nadgradnje na nove Android različice. Prevetriti morajo tudi asortima sekundarnih kamer, ki so večinoma neuporabne. Malenkost bi lahko izboljšali tudi baterijo, a tukaj ne bom dlakocepil, saj je na voljo izredno hitro polnjenje.

Največja težava je pa dobavljivost. Če se opiram na preteklost, bodo POCO telefoni veliko hitreje izginili iz ponudbe, še posebej pri operaterjih, kjer se v Sloveniji proda z naskokom največ telefonov. Tukaj ima Samsung ogromno prednost, saj so dlje časa v ponudbi in tudi večkrat se okoli njih vrtijo kakšne akcije.

POCO X6 je objektivno gledano enakovreden najnovejšemu Galaxy A55, manjka mu pa tista pika na i, ki jo prinese ime Samsung. Jaz vem, kateri mi nudi boljšo vrednost, kaj bi pa izbrali vi?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
POCO X5 Pro POCO X5 5G POCO X6 POCO X6 Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več