Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
Tipkovnice in miške
13.10.2023 08:00

Deli z drugimi:

Share

TEST: Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed – osvežitev izredno priljubljene miške

V preteklosti sem preizkusil kar nekaj gaming mišk, nikoli pa nisem imel priložnosti testirati ultra lahkih mišk, kot je to Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed.
Ultra lahke miške so nekaj posebnega. Na test smo dobili gaming miško Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed. Kakšni so bili občutki?
Ultra lahke miške so nekaj posebnega. Na test smo dobili gaming miško Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed. Kakšni so bili občutki?
PrednostiSlabosti
Odličen senzor s frekvenco poročanja 2000 HzNaklonjenost desničarjem
Občutljivost miške od 100 do 32.000 DPIManjka gumb za spreminjanje DPI profilov
Izjemna hitrost 500 IPSPremalo RGB svetlobe?
Prijazna do zapestja
Možnost istočasnega povezovanja tipkovnice in miške

Logitech je poleg nove gaming miške predstavil še brezžično mehansko tipkovnico Logitech G Pro X TKL Lightspeed, ki smo jo prav tako testirali v uredništvu.

Originalna G Pro X Superlight še danes spada med najboljše ultra lahke gaming miške na trgu. Osebno je nisem uspel testirati, na forumih pa naletim na same superlative. Logitech pa je kljub temu bil mnenja, da lahko miško še izboljšajo.

Miška je shujšala nekaj gramov, natančneje 3 grame (60 g vs. 63 g). Po vsej verjetnosti predhodni lastniki ne bodo občutili malenkostne razlike. Če pa imate doma klasično miško s težo okoli 80-90 gramov ali več, pa je razlika v teži fascinantna. Običajno kakovost izdelave povezujemo s težo in togostjo naprave, tukaj pa je ravno obratno. Ko primeš miško v roko, se vprašaš, kako jim je uspelo narediti miško tako nebeško lahko, a hkrati poskrbeti, da ima občutek visoke kakovosti.

Ne vem točno, kje so žrtvovali tri grame, kajti dizajn ostaja enak. Niso odstranili stranskih tipk, prav tako niso ohišje preoblikovali v satast vzorec. Ostaja tudi podpora za polnjenje preko Logitechove Powerplay podloge, na spodnji strani pa je še vedno namenski prostor za hrambo Lightspeed adapterja. Število tipk ostaja torej enako (5), postavitev pa je prav tako še vedno naklonjena desničarjem.

Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed lahko po zunanjosti od predhodnice ločimo le z USB-C priključkom, ki nadomešča micro-USB. Ob izidu prvotne miške (december 2020) uporabniki niso videli smisla polnjenja prek starejšega vmesnika in to je bila tudi edina večja pripomba zoper originalne G Pro X Lightspeed. S prehodom na USB-C je polnjenje bolj priročno, splošna uporaba na kabelski povezavi pa veliko bolj elegantna.

Pristaši RGB svetlobe bodo z novo miško razočarani, osebno pa sem neizmerno vesel, da obstaja še ena miška, ki ne daje veliko pozornosti na osvetljavo.

Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed: Kaj so spremenili?

Vgradili so nov HERO 2 senzor in izboljšali že tako dobro Lightspeed povezavo. Senzor omogoča nastavitev občutljivosti miške vse do 32.000 DPI, kar bo prišlo v poštev le peščici uporabnikov. Boljši pokazatelj kakovosti novega senzorja je hitrost zaznavanja 500 palcev na sekundo (IPS) v primerjavi s 400 IPS predhodnice.

Lightspeed povezavi so izboljšali frekvenco poročanja (angl. polling rate) na 2000 Hz, kar pomeni, da se čas zakasnitve zmanjša na vsega 0,5 ms. Govora je o številkah, ki jih je nemogoče opaziti s prostim očesom. Lahko potrdim, da nikoli nisem naletel na težave z zakasnelimi ukazi. Ne glede na igro je gaming miška delovala brezhibno, tudi če sem jo med drsenjem nagnil ali dvignil s podloge.

Stikala so prav tako dobila osvežitev. Uporabili so hibridna optično-mehanska stikala Lightforce, kar pomeni, da se lahko zanašamo na hitrost, ki jo lahko ponudi le optika, in doslednost in taktilen občutek mehanskih stikal. Dodatna prednost novih stikal je tudi daljša življenjska doba v primerjavi s klasičnimi mehanskimi stikali.

Hvaležen sem, da je Logitech dodal možnost istočasnega povezovanja miške Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed in tipkovnice Logitech G Pro X TKL Lightspeed z enim Lightspeed adapterjem. Za zdaj nimam težav s prostimi USB vhodi, se pa število priključenih naprav vztrajno povečuje, zato sem vesel, da lahko z enim vhodom povežem dve napravi. Kljub enotni povezavi pa nisem opazil težav s signalom.

Aplikacija G Hub, tako kot pri tipkovnici, tudi tukaj ponuja kar nekaj poglobljenih nastavitev. Spreminjam lahko občutljivost miške (tudi posamezno za osi X in Y) in nastavim privzete profile, med katerimi lahko enostavno preklapljam. Pogrešam namenski fizični gumb na miški, s katerim bi lahko preklapljal med profili, a se zavedam, da bi s tem le dodali dodatno težo.

Spremeni se lahko tudi stopnjo poročanja za podaljšanje življenjske dobe baterije ali pa na primer prilagodi višino, pri kateri miška še vedno zabeleži ukaze. Morda se na prvi pogled zdi vsega preveč, a tisti najbolj zahtevni potrebujejo tovrstne globoke nastavitve in v njihovem primeru lahko odločajo o razpletu na monitorju.

Za hitrejšo začetno nastavitev se lahko uvozi nastavitve stare miške. Baterija zdrži vse do 95 ur, kar smo potrdili tudi med testom.

Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed: hitra, odzivna in presenetljivo udobna

Čas je za test v praksi.

Občutek je bil fenomenalen. Na začetku sem se moral privaditi na izredno lahkotnost. Zgrešil sem veliko strelov, katere bi običajno zadel. To je stvar mišičnega spomina, ki se je moral navaditi na novo miško. Malce sem se poigral z nastavitvami (sem pristaš malenkost nižjega DPI-ja in višjih nastavitev občutljivosti znotraj igre) in zelo kmalu ujel ritem.

Miška s 60 grami dobesedno drsi po podlogi, kar se lahko zahvali tudi kakovostnim PTFE drsalkam. V embalaži je priložen dodaten PTFE plošček, ki nadomesti obstoječe pokrivalo, pod katerim se skriva prostor za hrambo Lightspeed adapterja.

Tipke so lahkotne, a ne preveč občutljive, da bi nehote zabeležile ukaze. Čeprav imam večje roke, nisem imel težav z nelagodjem v zapestju pri daljšem igranju. Po 2-3 urah je bilo zapestje še vedno enako sveže kot na začetku. Ne glede na to, kateri oprijem sem uporabil (pogosto menjam med »palm« in »claw«), se je miška dobro prilagodila. Je pa to seveda stvar posameznika. Pred nakupom predlagam, da miško preizkusite v najbližji prodajalni. Po minuti ali dve si boste lahko ustvarili prvi vtis, ali je oblika primerna za vašo roko.

V moji igri sem opazil, da mi je bilo lažje slediti nasprotnikom, malenkost težje pa zadeti strele s hitrim potegom zapestja (angl. flicking), kar storim lažje s težjo miško. Pomembno pa je, da Lightspeed povezava nikoli ni klonila.

Končno mnenje

Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed je nedvomno ena najboljših ultra lahkih gaming mišk na trgu, lovoriko, ki je podedovala od prav tako še vedno impresivne predhodnice. Zmogljivosti ji ne morem oporekati, ves čas je delovala brezhibno in se prilagajala mojemu stilu igranja. Odlična je bila v FPS igrah, battle royale in tudi RPG igrah. Ne vidim žanra, kjer ne bi uspela pokazati vseh svojih čarov.

Obstajajo miške s še hitrejšo frekvenco poročanja (vse do 4000 Hz), a že 2000 Hz je območje nedojemljivega za večino uporabnikov.

Hibe težko naštejem, lahko pa izpostavim nekaj neprijetnosti: naklonjenost desničarjem in manjka namenski gumb za spreminjanje DPI profilov. Če vas to ne moti, boste naslednjih nekaj let v rokah imeli miško, ki vam jo bodo zavidali tudi profesionalni igričarji.

Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed je za 169 € že na voljo na mimovrste.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Logitech.
Vas zanima več iz te teme?
Logitech tipkovnice Logitech miške


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več