Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
11.04.2024 10:10
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tokrat sem seciral HONOR Magic6 Pro – izjemnež v skoraj vseh pogledih

Telefoni HONOR so bili vedno nekako korak za konkurenco. Običajno je bil ta manjkajoči korak ravno na področju kamer. Slike so bile odlične, ampak konkurenca je iz svojih telefonov vedno "iztisnila" 10 % več.
Kako se mi je dopadel HONOR Magic6 Pro?
Kako se mi je dopadel HONOR Magic6 Pro?

Letos pa se je slika obrnila. Ko so prvič naznanili HONOR Magic6 Pro, sem takoj vedel, da bomo morali biti vsi pozorni na njegov prihod. Ne samo, da so zaostrili vse svoje strategije, končno sem dobil občutek, da so pripravljeni, da prevzamejo Huaweijev položaj in se počasi začnejo vzpenjati proti Samsungu.

PrednostiSlabosti
Vrhunska zmogljivost»Slabša« programska podpora
Cenejši od konkurenceOperacijski sistem je osnoven
Odličen zaslonNi priloženega ovitka in polnilnika
Všečen dizajn* 
Zmogljiva baterija 
Kamere navdušujejo 
 

HONOR Magic6 Pro cena v Sloveniji

  • HONOR Magic6 Pro 12/512GB: 1299 €

Na voljo sta samo dve barvi: črna in zelena.

HONOR Magic6 Pro – bolj kot ga gledam, bolj mi je všeč

Priznam, da mi na začetku ta dizajn, ki so ga poimenovali Falcon, ni ustrezal. Ogrodje kamere je ogromno, kar je posledica večjih senzorjev, tako kot pri telefonu Xiaomi 14 Ultra, in zlahka v napoto med vsakdanjo uporabo, ampak telefon mi je prirasel k srcu. Uporabljal sem ga 14 dni in po dobrem tednu sem se nekega jutri zbudil in si rekel, da telefon sploh ne izgleda slabo. Od takrat naprej mi je všeč, čeprav bi se mi še bolj dopadel v zeleni različici. Lanskoletni Magic5 Pro mi, za primerjavo, zdaj deluje veliko bolj dolgočasen.

Drugih oblikovnih elementov ni. Glede tega je bil HONOR zelo zadržan oziroma je vse moči usmeril v postavitev kamer. Spredaj so ostali zvesti ukrivljenemu zaslonu in se tako kot Xiaomi upirajo trendu povsem ravnih zaslonov. Ravni ali ukrivljeni, ne glede na to, v katero skupino privržencev sodite, na koncu je najbolj pomembno, da je tehnologija pod steklom na zahtevanem nivoju, kar tukaj tudi je.

Kar lahko izpostavim, je 3D senzor v sprednji kameri (podobno kot pri telefonu Huawei Mate 50 Pro), ki znatno izboljša prepoznavanje obraza za odklepanje telefona. Deluje tudi ponoči ne da bi ob tem oslepeli, ker je telefon moral kompenzirati z večjo svetilnostjo. Medtem ko so z obrazno biometrijo zadeli v polno, so čitalec prstnega odtisa, ki se seveda nahaja pod zaslonom, namestili nekoliko prenizko. Sčasoma se privadiš, bi pa vseeno priporočal uporabo 3D senzorja, ki je hitrejša in varnejša izbira.

Zaslon ima posebno zaščito NanoCrystal Shield, torej Corninga tukaj ne boste našli, vseeno pa pričakujem, da s praskami in udarci ne bi smeli imeti težav. Ima tudi oceno IP68 za vodoodpornost in vdor prašnih delcev, vseeno pa ne bi svetoval, da ga vzamete s seboj pod tuš ali v bazen. To velja še posebej po tem, ko telefon uporabljate že dlje, saj vgrajena tesnila z rabo izgubijo svojo učinkovitost. Če vam pade v vodo, sledite navodilom, ki smo jih pred kratkim pripravili v članku “Kaj storiti, če vam telefon pade v vodo?”

Presenetljivo dobra sta tudi zvočnika v stereo postavitvi. Jakost je za standarde telefonov odlična, pri najvišji glasnosti ni opaznega hreščanja in tudi basi so kar solidni. Izboljšali so tudi vibracijski motor, ki mi je bil pri prejšnjih generacijah vedno premalo intenziven. Če sem imel telefon v tihem načinu in v žepu, vibracije nisem čutil. Letos sem vesel, da teh težav ni.

Ne samo, da je zaslon fantastičen, vsako leto je tudi bolj prijazen do oči

Spomnim se, da sem bil lansko leto še zadovoljen, ko so premijski telefoni dosegli 1500 nit svetilnosti, kar je bilo zadosti za 90 % scenarijev rabe. HONOR Magic6 Pro ima kar 5000 nit najvišje svetilnosti in sploh ne vem, kaj naj rečem. Ja, ni vedno na voljo in vklopi se res samo takrat, ko telefon misli, da jo zares potrebujemo, na primer ko smo opoldne zunaj in nad nami pripekajo najmočnejši poletni sončni žarki. Nadenete si lahko najtemnejša sončna očala in boste kljub temu na zaslonu videli vse.

120-Hz osveževanje je standard in kaj manj si noben proizvajalec v tem segmentu ne more privoščiti. Slikovna gostota (453 ppi) bi lahko bila malenkost boljša, dvomim pa, da bo kdo to dejansko tudi opazil. Največja ločljivost je 1280 x 2800, kar se mi zdi za 6,8-palčni zaslon povsem zadosti. Lahko bi šli višje, tako kot to počno telefoni Sony, ampak res ne vidim potrebe po tem. Na papirju bi izgledalo bolje, izgubili pa bi dragocene odstotke baterije.

Bolj mi je všeč, da so se osredotočili na PWM zatemnitev, ki vpliva na to, ali bomo po dolgi rabi, še posebej v temnih prostorih (na primer pred spanjem), imeli utrujene oči ali bomo brez težav šli v mižule. Frekvenco PWM zatemnitve so izboljšali na kar 4320 Hz, Galaxy S24 Ultra ima za primerjavo okoli 400 Hz. Kdo bo to občutil? Ne prav vsak. Ker je to s prostim očesom neopazno, bodo tej tehnologiji res hvaležni tisti, ki so že doslej opazili, da so občutljivi na zaslone telefonov.

Panela je seveda OLED in glede kakovosti teh panel že dalj časa nimam nobenih pripomb. Vidi se, da imajo proizvajalci za seboj že kar nekaj let razvoja in pri zaslonu se redko uštejejo. Dodali so tudi tehnologijo LTPO, opazil sem najnižjo frekvenco 10 Hz pri vedno vklopljenem zaslonu, kar je dobro za baterijo, ne spusti pa se do 1 Hz, kot na primer pri Xiaomi 14 Ultra. Nič kritičnega, malce dlakocepljenja z moje strani.

Snapdragon 8 Gen3 je tako dober kot pri vseh ostalih, vendar z malenkost manj pregrevanja

Teste vedno naredim, da preverim vse, kar lahko, je pa vsem jasno, da pri istem čipu ne more priti do konkretnih odstopanj (največ 5 %). Bolj sem pozoren na pregrevanje oziroma doslednost zmogljivosti, torej koliko časa je telefon sploh sposoben ohraniti maksimalno zmogljivost. Na primer: pri Xiaomi 14 Ultra nisem zabeležil vidnejših padcev, sem pa opazil kar visoke temperature, previsoke za standarde telefonov.

Pri HONOR Magic6 Pro prav tako ni bilo padcev, krivulja zmogljivosti je bila vedno simetrična, pa tudi alarmantnega pregrevanja ni bilo. Telefon je pri 45⁰C seveda prijetno topel na dotik, ne boste se pa opekli – pa te temperature res ne more doseči ravno vsak uporabnik. Če boste igrali Genshin Impact pri najvišji ločljivosti, bo temperatura vsaj 5 stopinj nižja, tudi pri igranju Switch igre Persona 5 nisem beležil višjih od 37 stopinj Celzija. Če se vam bo pregreval, mi sporočite, ker me bo iskreno zanimalo, kaj ste počeli.

Baterija je še eno zanimivo področje. Čeprav so povečali kapaciteto na 5600 mAh, je telefon še vedno zmernih dimenzij. Večja kapaciteta in bolj učinkovit čip se poznata pri avtonomiji, ki je tudi za premijski razred zelo dobra. Po koncu dneva, ko sem se v zadnjih tednih z njim res igral in ga spoznaval, mi je ostalo tudi nekje med 40-50 %, kar je vključevalo igranje zahtevnih iger (do 45 min), brskanje po spletu, branje stripov, Youtube, Facebook in vse ostalo, kar počnemo vsak dan na telefonu.

Z baterijo sem zadovoljen že, če mi na koncu dneva ostane dobrih 30 %, še posebej, če je na voljo hitro polnjenje. Pri Honorjevi čarobni šestici pa sem lahko vedno pomirjen, da bo baterija zadoščala za ves dan in še za naslednji delavnik. Tudi polnjenje je izredno hitro: 80 W preko kabla, 66 W brezžično in tudi 5 W obratno za polnjenje manjših naprav. Grajam samo, da polnilnika ne dobimo ob nakupu. Škoda, da se je HONOR odločil za to »trajnostno« strategijo, ker bi telefon res lahko obkljukal vsa okenca na področju zmogljivosti.

Operacijski sistem Magic OS 8.0 je kljub nekaterim izboljšavam še vedno »osnoven« in dolgočasen. Res ni nič takega, da bi lahko rekel, da se mu »dogaja«. Še vedno je kopija Huaweijevega sistema, spodbudna pa je novica, da prihajajo funkcije umetne inteligence, ki bi morale popestriti sistem. Nekaj jih že lahko uporabljamo, kot na primer OCR tehnologijo za prepoznavo besedila iz fotografij, podobno kot lahko storimo z Google Lens, le da lahko to naredimo v Galeriji. Umetna inteligenca je prisotna tudi pri klicih, kjer pomaga zmanjšati uhajanje zvoka v okolje. V pripravi je funkcija, s katero bi lahko z očmi na primer povečali obvestilo in pa iz slik ter besedilnih pozivov naredili video posnetek, vse s pomočjo lokalnega jezikovnega modela, torej brez internetne povezave. Sliši se zanimivo, še posebej ustvarjanje posnetkov, kjer me še najbolj zanima, ali bo lokalni jezikovni model sposoben ustvariti kaj več od osnovnih posnetkov.

HONOR se je zavezal za 4 Android nadgradnje in 5 let varnostnih popravkov. Super. Samsung (in Google) sicer ponuja daljšo podporo, a to je drugo najboljše, kar je na voljo na Android telefonih. Vprašanje je tudi, koliko izmed vas namerava telefon zadržati več kot 4 leta ali pa ga potem še naprej uporabljati kot drugi telefon. Bi rekel, da zelo malo, čeprav bo telefon tudi po vseh teh letih še vedno dober, da bi ga lahko podarili drugemu članu v družini.

HONOR Magic6 Pro – mojster fotografije

Glavni senzor je vedno primarno orodje vsakega telefona, pri Magic6 Pro pa me je bolj zanimalo, kako se obnese telefoto kamera s senzorjem ločljivosti 180 MP. Te številke ne vidiš ravno vsak dan, še posebej pa ne pri telefoto kameri. Res me je »matral firbec«, ali bodo slike konkretno boljše. Če povzamem moje izkušnje iz 200 MP senzorjev glavnih kamer, ki sem jih doslej že testiral, potem bi bil odgovor – »odvisno«.

In tako je tudi pri HONOR Magic6 Pro. Telefoto dostavi izjemne fotografije, pa čeprav ima samo 2,5-kratno optično povečavo. Tu bi v prihodnje rad videl izboljšavo. Čeprav se optika tam ustavi in delo prevzame digitalna povečava, so slike do nekje 5-7x še vedno zelo dobre. Ponoči bi uporabljal samo optiko, saj se sicer takoj opazi izguba ostrine in podrobnosti. Pri povečavah ima vseeno prednost Samsung, HONOR pa se mu približuje. Sem pa telefoto kamero uporabljal tudi za makro posnetke, kjer se je dobro obnesla – bolje od namenske funkcije za makro fotografije, kar se mi je zgodilo tudi pri Xiaomi 14 Ultra.

Glavni senzor ločljivosti 50 MP je zelo dober. Ni 1-palčni, kot ga že lahko najdemo pri peščici telefonov, ampak tudi z manjšo velikostjo dostavi izjemne fotografije in posnetke. Stabilizacija (OIS) je prav tako odlično uperjena, ima tudi spremenljivo zaslonko (f/1,4-2,0), kjer pa si bi želel malenkost večji razpon. Na trenutke sistem tudi ne ve natanko, koliko bi odprl/zaprl zaslonko, tukaj bi bilo morda potrebno še nekaj kalibracije.

Ko se zmrači, glavna kamera ostane vrhunska. Kakovost senzorja se takoj opazi v podrobnostih, ki jih dostavi. Svetlobni viri mu ne povzročajo težav, profesionalci pa bodo imeli dovolj podatkov, da se bodo lahko še dodatno poigravali v Lightroomu. Nima 8K snemanja, kar bo zmotilo samo ekstremiste, ima pa 10-bitni video, če vam je to pomembno.

Sprednja kamera (50 MP) je prav tako na zelo visokem nivoju, ponoči kakovost pričakovano pade, a je še vedno uporabna.

HONOR Magic6 Pro bo popestril letošnje sezname najboljših

Mislim, da sem s tem vse povedal. Pripravili so odličen telefon, brez težav ga postavim ob bok Samsungovi in Xiaomijevi Ultri, ki bosta v Sloveniji najmočnejša konkurenta. Ima pa HONOR še eno prednost – cena je za dobrih 200 € nižja, kar bi lahko bil pomemben dejavnik za potrošnika. Vsaj pri sebi lahko rečem, da je to kar pomemben faktor.

Skratka, HONOR Magic6 Pro je nedvomno top 3 telefon letošnjega leta. Kar pa ni zagotovilo za uspeh. Upoštevati moramo, da se v Sloveniji največ telefonov proda prek operaterjev in različnih naročniških akcij. Pri tem ogromno vlogo igra priljubljenost blagovne znamke. HONOR ni novinec, marsikdo se ga spomni iz časov, ko je v telefoniji vladal Huawei. Ampak vprašanje je, ali so od takrat dovolj gradili na svoji blagovni znamki, da so se vcepili v misli slovenskih potrošnikov. Imajo odličen izdelek, zdaj pa moramo le še počakati, ali bodo to prepoznali tudi kupci.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več